Notki - Wszystkie wpisy

Gwiazdka Michelin dla drugiej polskiej restauracji w rankingu 2016

Gwiazdkę Michelin zdobyła warszawska restauracja Senses. Jest to druga polska restauracja nagrodzona tym prestiżowym wyróżnieniem. Ukazał się Czerwony Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2016”. W Polsce do tej pory Gwiazdkę Michelin posiadała od 2013 roku jedynie restauracja Atelier Amaro, która w tym roku utrzymała wyróżnienie. W tegorocznej edycji… »

Gęsina na św. Marcina: w tym roku rodzime rasy gęsi

Gęsina w wybranych restauracjach w listopadzie. Slow Food Polska rozpoczyna cykl prezentacji rodzimych ras gęsi, przy okazji dorocznej akcji „Gęsina na św. Marcina” . Takich ras w Polsce mamy 14. Podobnie jak i w latach poprzednich, slowfoodowa akcja „Gęsina na św. Marcina” przede wszystkim opiera się na współpracy Slow… »

Eataway, zjedz u nieznajomego

Tak jak coraz więcej ludzi podróżuje z BlaBlaCar i coraz więcej poszukuje alternatywy dla noclegów w hotelach, korzystając z ofert Airbnb, tak od kilku miesięcy Kraków proponuje alternatywę dla posiłku w restauracji. Krakowski start-up Eataway chce pomagać w poznawaniu nowych ludzi i zjedzeniu smacznych rzeczy w domowej atmosferze. Zapraszając… »

Już 12 nazwisk w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej

O kulturze kulinarnej i o ludziach, którzy wnoszą do niej swoją wiedzę można się dowiedzieć spacerując po parku Jana Pawła II w Ostrzeszowie. Odsłonięto tam 12-te nazwisko w jedynej w Polsce, Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Gwiazdy przyznaje 6-osobowa kapituła, a w gronie wyróżnionych jest m.in. zasłużona dla polskiej kuchni… »

Gault&Millau wędruje po Polsce

Gault&Millau wędruje po Polsce.  Pierwsze z cyklu spotkań pod hasłem „Gault&Millau Tour”, które wydawnictwo  organizuje w tym roku, odbyło się w Warszawie. Najlepszym w regionie Centrum Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach: • Szef Roku – Dariusz Barański (Concept 13) • Szef Jutra – Michał Bryś (L’Enfant… »

SMOLNA 8 STUDIO – sfera …nie tylko sera

Będziemy gotować różne rzeczy, ale sery będą niewątpliwie lokomotywą, chorągwią czy forpocztą – mówi smakujzycie.pl –  Gieno Mientkiewicz. Znany serowar otwiera wkrótce SMOLNA 8 STUDIO, na szczycie warszawskiego wieżowca, skąd rozciąga się imponujący widok na stolicę. Towaroznawstwo – to myśl przyświecająca właścicielowi, gdy planował otwarcie studia. „To jest moja… »

1 2 3 4 6