Notki - Wszystkie wpisy

Domowe posiłki na wynos

Po półtora roku działalności, domowi kucharze Eataway nakarmili 5.000 osób. W serwisie zarejestrowało się prawie 500 domowych kucharzy z różnych państw – w większości z Polski. Odbyło się prawie 1.000 przyjęć od Krakowa przez Warszawę po Tallin, Pragę i Bratysławę – informują przedstawiciele start-up’u . Eataway to platforma typu social… »

Najlepsi szefowie kuchni 2016 według Gault&Millau

Gault&Millau  wytypowało najlepszych szefów kuchni w kilku kategoriach.  Regionalne tour’y są drugim z projektów realizowanych przez polski oddział Żółtego Przewodnika. Polska, na potrzeby lokalnych spotkań została podzielona na 4 regiony, w których odbywały się spotkania – centralnymi miastami były Warszawa, Poznań, Kraków i Gdańsk. Na każdym ze spotkań byli… »

Debiut Asiago

Aby sprawdzić, czy wystarczająco dojrzały jest ser, stuka się w olbrzymi serowy krąg specjalnym młoteczkiem. Aby wiedzieć, jak ten młoteczek powinien zabrzmieć, trzeba się uczyć kilka lat. W tym przypadku ludzie nie chcą zastępować swoich umiejętności maszynami. Parmigiano Reggiano, to właśnie ser wytwarzany ciągle rzemieślniczymi metodami. Wyciągany ludzkimi rękami… »

Gruczno 2016 – gouda górą!

Tytuł „Smaku Roku” na 11 festiwalu w Grucznie, zdobyła Gouda farmerska państwa Adamczyków z Kosowa. Smaki startowały w kilku kategoriach. O tytuł „Smak Roku”, ubiegało się ponad stu producentów. Jury wybrało laureata w każdej kategorii. Tegoroczni zwycięzcy to: polędwiczki swojskie z GS Pruszcz (przetwory mięsne i wędliny) ser szwajcar… »

Karp i nostalgia

Do „Karpika” w Walendowie, wstępowało się z reguły wracając do stolicy. Leży przy drodze katowickiej, na uboczu, w lesie… Przyjemnie zjeść rybkę z pobliskiego stawu i na chwilę jeszcze nacieszyć się zielenią, przed powrotem do Warszawy. Piszę „wstępowało”, choć wstępować można nadal, ale …to już nie to samo. Z… »

Regionalne specjały na Okęciu

Regionalne polskie specjały na Okęciu! Odwiedzający Polskę, którzy nie zdążyli ich skosztować podczas pobytu, mogą trafić do sklepiku w strefie dla wylatujących. Przestrzeń zaprojektowano z polską Syrenką w roli głównej.         Uwagę przykuwa kilka rodzajów serów, jest też sporo słodkości, wiele z nich w folklorystycznej oprawie…. »

1 2 3 6