Już 12 nazwisk w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej
O kulturze kulinarnej i o ludziach, którzy wnoszą do niej swoją wiedzę można się dowiedzieć spacerując po parku Jana Pawła II w Ostrzeszowie. Odsłonięto tam 12-te nazwisko w jedynej w Polsce, Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej.
Gwiazdy przyznaje 6-osobowa kapituła, a w gronie wyróżnionych jest m.in. zasłużona dla polskiej kuchni nieżyjąca pisarka Hanna Szymanderska czy jedyny dotąd polski szef kuchni z prestiżową gwiazdką Michelin – Wojciech Modest Amaro. W ubiegłym roku gwiazdę kucharza Macieja Kuronia, odsłaniał jego syn Jan.
Inicjator powstania Alei Gwiazd, edukator kultury kulinarnej Witold Wróbel, mówi smakujzycie.pl, że istotne jest wyróżniane tych, którzy innym przekazują kulinarne dziedzictwo.
W tym roku uhonorowano Rafała Jelewskiego, zmarłego tragicznie utalentowanego poznańskiego kucharza. Do grona dołączyło także nazwisko francuskie. To Georges Auguste Escoffier, jeden z najważniejszych dawnych propagatorów klasycznej kuchni francuskiej. Jest to osoba, która miała wpływ na moje podejście do smaku – wyjaśnia Witold Wróbel.
Uroczystość odbyła się podczas jubileuszowego 10-tego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi.