SMOLNA 8 STUDIO – sfera …nie tylko sera

Będziemy gotować różne rzeczy, ale sery będą niewątpliwie lokomotywą, chorągwią czy forpocztą – mówi smakujzycie.pl –  Gieno Mientkiewicz. Znany serowar otwiera wkrótce SMOLNA 8 STUDIO, na szczycie warszawskiego wieżowca, skąd rozciąga się imponujący widok na stolicę.

Towaroznawstwo – to myśl przyświecająca właścicielowi, gdy planował otwarcie studia. „To jest moja pasja….w dużej mierze zbieżna z serami. Zawsze chcę podnosić świadomość produktu. Bardzo często zachwycamy się, że coś zostało odkryte na nowo, ale wymagamy tony papierów, jakichś ekocertyfikatów, zapominając o czymś takim jak węch, wzrok i wiedza o produkcie” – mówi. W tym studiu kulinarnym, będzie można dużo dowiedzieć się o produktach. „Przykładowo możemy wziąć przebrzmiały topinambur i pobawić się z nim tak, jak nie robili tego ludzie, którzy przyrządzali z niego kiedyś przecierane placki. To nie musi być Compendium Ferculorum,  ale równie dobrze pianka z topinamburu czy budyń” – dodaje. Mientkiewicz chce, by uczestnicy warsztatów poznali istotę produktów na których pracują kucharze;  „Zapomnieliśmy czym jest sok, olej czy mąka „.1-DSC_0985-001

Oficjalne otwarcie – w czerwcu.  Gieno Mientkiewicz zakłada organizowanie warsztatów, ale także degustacji czy pokazów.  Jak mówi, chce by do STUDIA przychodzili przede wszystkim zapaleńcy, ale drzwi będą otwarte dla wszystkich.  Można spodziewać się warsztatów kulinarnych z udziałem m.in Aleksandra Barona, Sebastiana Olmy, Zbigniewa Kmiecia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *