Smaczności - Wszystkie wpisy

Zgorzelec – „Miódmalina”

Dawno nic nie robiło na mnie takiego wrażenia, jeśli chodzi o otoczenie w którym jem, jak ta restauracja. Ale nie tyle chodzi o sam wystrój ( choć jest bardzo ładny), ale o to, że stworzono piękną estetyczną atmosferę do jedzenia, nie inkasując przy tym z naszych portfeli sumy odpowiadającej… »

Gasthof Bogenrieder – w razie korka na drodze do Monachium

Uroczy Gasthof zamiast przydrożnej knajpy na autostradzie? Koniecznie! Zwłaszcza gdy szykuje się korek, a to możemy już dziś wiedzieć z wyprzedzeniem. Niech więc GPS-esy i inne urządzenia, przysłużą się smakoszom!  Coroczne podróże zapaleńców narciarskich w kierunku austriackim, nieuchronnie narażają na autostradowy korek, zwłaszcza w okolicach Monachium. Wtedy zamiast stać,… »

Białowieża/Pogorzelce – Polana żubra

  To było wakacyjne letnie popołudnie. Wyjechaliśmy właśnie z lasu na rowerach, no i głód zaczął dokuczać. Tylko co jeść w Pogorzelcach? Małej wiosce na skraju Białowieskiego Parku Narodowego. Już nie pamiętam dlaczego skręciliśmy akurat w małą dróżkę na prawo od szosy, w każdym razie wybór był jak najbardziej… »

Babuszka w Hajnówce

Takich miejsc szukamy …. gotują lokalne gospodynie, menu składa się z lokalnych specjałów, kuchnia jest prosta i smaczna. Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że w Hajnówce trudno będzie znaleźć coś dobrego do jedzenia. „Babuszka bistro” wygląda niepozornie, ale warto tu się zatrzymać na obiad lub przekąskę. Są… »

Poznań – Toga

Do poznańskiej „Togi” zaprowadził mnie Zbigniew Wróbel, smakosz, pasjonat kulinariów, działacz sieci „Dziedzictwo Kulinarne” w Wielkopolsce. „Toga” to lokalik w centrum Poznania, do którego schodzi się po schodkach. W przytulnej restauracji o ciepłym wnętrzu, gościli nas właściciele: Ewa i Piotr Michalscy. Już krótka rozmowa z nimi pozwala zrozumieć, że… »

Duszniki Zdrój – koniecznie zajrzeć do Belga

W sennych Dusznikach – zaskoczenie. W niewielkim lokaliku, który absolutnie nie zdradza wyglądem czego można tam posmakować, autorska kuchnia. Belgijski kucharz Patrick Colonne i jego przemiła partnerka Ewa Zbroińska, przenoszą gości w świat kulinarnych zaskoczeń. Smaki tu są inne bo zmieszane w zaskakujący sposób; a to nuta afrykańska a to indyjski… »

1 2