Gwiazdka Michelin dla drugiej polskiej restauracji w rankingu 2016
Gwiazdkę Michelin zdobyła warszawska restauracja Senses. Jest to druga polska restauracja nagrodzona tym prestiżowym wyróżnieniem. Ukazał się Czerwony Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2016”.
W Polsce do tej pory Gwiazdkę Michelin posiadała od 2013 roku jedynie restauracja Atelier Amaro, która w tym roku utrzymała wyróżnienie. W tegorocznej edycji znalazła się rekordowa liczba polskich restauracji. Inspektorzy Michelin docenili restaurację Senses za połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Określili jej kuchnię jako innowacyjną, elegancką i nowoczesną. Sukces lokalu Senses był tym bardziej nieoczekiwany, że nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki, które oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach. Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 52 restauracje z Polski – 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa . Listy lokali z poszczególnych miast nie tylko się powiększyły – w ubiegłym roku opisano w sumie 45 restauracji – ale również przeszły duże zmiany. Wynika to z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne. W najnowszej edycji inspektorzy Michelin opisali aż 13 nowych restauracji z Polski. W stolicy z przewodnika wypadły 3 lokale, ale dołączyło 7 nowych, natomiast w Krakowie z zestawienia zniknęły 3 restauracje, które zostały zastąpione 6 nowymi. Dodatkowo krakowska restauracja Zazie, która w tym roku dołączyła do przewodnika Michelin, otrzymała od razu symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach takim wyróżnieniem mogły pochwalić się jedynie lokale z Warszawy – Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, które utrzymały swoje noty.
|
Main Cities of Europe 2016 spis polskich restauracji
Warszawa (28 restauracji; w 2015 roku były 24 lokale w zestawieniu)
Amber Room 4 symbole sztućców
Atelier Amaro Gwiazdka Michelin, 3 symbole sztućców
Senses Gwiazdka Michelin, 3 symbole sztućców
Belvedere 3 symbole sztućców
Michel Moran – Bistro de Paris 3 symbole sztućców
Tamka 43 3 symbole sztućców
Platter by Karol Okrasa 3 symbole sztućców
Brasserie Warszawska 2 symbole sztućców, Bib Gourmand
Strefa (dołączyła do tegorocznego rankingu) 2 symbole sztućców
Nolita 2 symbole sztućców
AleGloria 2 symbole sztućców
Salto 2 symbole sztućców
Signature 2 symbole sztućców
Dom Polski Francuska 2 symbole sztućców
Dom Polski Belwederska (dołączyła do tegorocznego rankingu)
2 symbole sztućców
U Kucharzy (dołączyła do tegorocznego rankingu)
2 symbole sztućców
Concept 13 2 symbole sztućców
U Fukiera 2 symbole sztućców
La Rotisserie 2 symbole sztućców
Butchery and Wine 1 symbol sztućców,Bib Gourmand
L’enfant terrible (dołączyła do tegorocznego rankingu) 1 symbol sztućców
Opasły Tom (dołączyła do tegorocznego rankingu) 1 symbol sztućców
Dom Wódki (dołączyła do tegorocznego rankingu) 1 symbol sztućców
Hoża (dołączyła do tegorocznego rankingu) 1 symbol sztućców
Winosfera 1 symbol sztućców
Merliniego 5 1 symbol sztućców
Delizia 1 symbol sztućców
Qchnia Artystyczna 1 symbol sztućców
Kraków (24 restauracje; w 2015 roku było 21 lokali w zestawieniu)
Copernicus 3 symbole sztućców
Trzy Rybki 3 symbole sztućców
Wentzl 3 symbole sztućców
Szara 2 symbole sztućców
Kogel Mogel 2 symbole sztućców
Pod Baranem 2 symbole sztućców
Jarema 2 symbole sztućców
Amarylis (dołączyła do tegorocznego rankingu) 2 symbole sztućców
Cyrano de Bergerac 2 symbole sztućców
Corse 2 symbole sztućców
Studio Qulinarne 2 symbole sztućców
Szara Kazimierz 2 symbole sztućców
Pod Nosem (dołączyła do tegorocznego
rankingu) 1 symbol sztućców
Bianca 1 symbol sztućców
La Campana 1 symbol sztućców
Farina 1 symbol sztućców
Ed Red 1 symbol sztućców
Del Papá 1 symbol sztućców
Sąsiedzi 1 symbol sztućców
Bottiglieria 1881 (dołączyła do tegorocznego rankingu) 1 symbol sztućców
Zazie (dołączyła do tegorocznego rankingu) 1 symbol sztućców,Bib Gourmand
Miodova (dołączyła do tegorocznego rankingu) 1 symbol sztućców
Hana Sushi (dołączyła do tegorocznego rankingu) 1 symbol sztućców
Zakładka 1 symbol sztućców
Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor. W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:- Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)- Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł. Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje w sumie 3 660 restauracji i hoteli z 44 największych miast w 20 krajach Europy. Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (czerwone) i turystyczne (zielone). Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.
źródło:Michelin – informacja prasowa