Smakuj Polskę - Wszystkie wpisy

Domowe posiłki na wynos

Po półtora roku działalności, domowi kucharze Eataway nakarmili 5.000 osób. W serwisie zarejestrowało się prawie 500 domowych kucharzy z różnych państw – w większości z Polski. Odbyło się prawie 1.000 przyjęć od Krakowa przez Warszawę po Tallin, Pragę i Bratysławę […]

3 pytania do znawcy staropolskiej kuchni

smakujzycie.pl: Jakie znaczenie miały ryby w dawnej polskiej kuchni? Prof. Jarosław Dumanowski:  Ogromne, wręcz podstawowe, przynajmniej przez dużą część roku. Wynikało to (bo już niestety nie wynika) z surowego i katolickiego, częstego i długiego postu. Były to prawie wyłącznie ryby […]

Konfitury robi się powoli

Gdy Jarosław Iwaszkiewicz zabrał ekipę filmową „Panien z Wilka” do domu, który był pierwowzorem tego magicznego opowiadania, żal było patrzeć. Budynek, znajdujący się w okolicach Łodzi, był wtedy własnością PGR-u. Już nie można było tam kręcić. Podupadał. Ale Iwaszkiewicz pojechał […]

120 produktów regionalnych w Gault&Millau 2016

Wielka gala za nami, została żółta książeczka. Jest już druga polska edycja przewodnika po naszych restauracjach i hotelach, ale przede wszystkim przewodnika po miejscach i produktach regionalnych. Świetnie, że już drugi rok z rzędu, Gault&Millau znalazło w swojej polskiej odsłonie […]

Arkasy, blemasy … i dlaczego rydza nie ma w rydzowym oleju

Niebo „w ustach”, a nie „w gębie” – mówi mi językoznawca prof. Jerzy Bralczyk. W tym materiale także o tym, dlaczego olej był odkryciem dla szefowej kuchni Agaty Wojdy  i o tym, że wielu – jak twierdzi szef kuchni Kamil […]

Retsina nie w Krakowie … o tym, że dania powinny pasować do miejsca

 Dlaczego po wizycie w Japonii podróżnik Andrzej Lisowski nie mógł jeść sushi, dlaczego wokalista Andrzej Sikorowski nie pija w Krakowie retsiny oraz…  co to jest kuchnia ochweśnicka i czym się różni opsypunka od posypki….  Nasze małe kulinarne ojczyzny POSŁUCHAJ wyemitowano […]

1 2 3 7