Smakuj Polskę - Wszystkie wpisy

Polskie Michelin 2013

  Dla jednych ten kulinarny werdykt jest sprawą życia i śmierci, inni wiedzą że otrzymanie wyróżnienia jest poza ich zasięgiem. Jeszcze inni, traktują to z przymrużeniem oka. Jakkolwiek by spojrzeć na przewodnik po restauracjach świata firmy Michelin, to przyznawane w nim dorocznie wyróżnienia a przede wszystkim „gwiazdki”, są wydarzeniem w środowisku  najlepszych szefów kuchni. W tym roku Polska weszła… »

O pszczołach i o tym dlaczego Piotr Adamczewski pszczelarzem nie został

W Polsce pszczelarstwem zajmują się przede wszystkim pasjonaci. Niewielkie pasieki są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a najlepsze miody sprzedawane na targach, kiermaszach czy festynach. To z jednej strony dobre, bo gdy już zobaczymy miód na którym widnieje dokładna nazwa pasieki, możemy być pewni że kupujemy coś cennego. Z… »

Pasztet drożdżowy dał zwycięstwo młodym kucharzom

Wpadli na to, że żeby z drożdży zrobić pasztet  i zwyciężyli. Uczniowie z Ropczyc na Podkarpaciu robili wprawdzie także inne potrawy w konkursie  „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, ale to pasztet drożdżowy, frapował członków jury. 16 grudnia 2012 w warszawskiej Fortecy, Agnieszka Zając, Michał Balasa i ich nauczycielka Wioletta Walczyk-Weselak, odebrali… »

Czas dobrego sera w Sandomierzu – 2012

  Sery zagrodowe królowały na sandomierskim rynku podczas drugiej edycji festiwalu   „Czas Dobrego Sera”, organizowanego przez Slow Food Polska w maju 2012 roku. Głównym triumfatorem okazał się  „Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej. To on  otrzymał nagrodę główną za najlepszy polski ser. Sandomierz z… »

Polski chłodnik zachwycił Petriniego – szef Slow Food z wizytą w Polsce

  Każdy ma prawo do smacznego jedzenia – przypominał Carlo Petrini  na sandomierskim zamku, podczas spotkania w maju 2012 roku, z polskimi członkami Slow Food. To właśnie podczas bezpośredniego spotkania, można przekonać się o charyzmie szefa Slow Food, którego idea, by stworzyć grupę osób ceniących sobie dobry smak,  zdołała porwać… »

1 5 6 7