Smak , smak polski, jaki to smak? Czy jest w ogóle w nim coś szczególnego ? Okazuje się że tak . Bo staropolski smak był smakiem złożonym i kompleksowym, zbudowanym z kilku kontrastowych składników, np. kwaśnego. Taki jak kwaśna […]
Rzepichę robią gospodynie z Nockowej. Trzeba mieć do niej młodą pokrzywę. A biały ser, służy do wykreowania przekąski, która być może wygląda na prostą i nieskomplikowaną, ale gdy się pozna jej historię, to już zupełnie co innego… Bo jak tu […]
Myślę Kaszuby – myślę truskawki, ale myślę także – ryba. I choć kuchnia kaszubska obfituje w wiele więcej, to właśnie sielawa zapadła mi w pamięci po kaszubskich wakacjach. Sielawa , nie byle jaka , bo przyrządzona przez p. Jurka Komorowskiego […]
Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą, oglądając telewizor i na tych, którzy najpierw się spotykają by zaplanować co będą jedli, jedzą przy dobrej muzyce, a kończą planowaniem, co będą jedli następnym razem . Ten zgrabny opis Grzegorza Kwapniewskiego doskonale obrazuje towarzystwo, które […]
Sery zagrodowe trzymają się mocno ! Ser dżersejowy blue z Ranczo Frontiera , dostał Grand Prix na tegorocznym 8-ym Festiwalu Smaku w Grucznie. – Za harmonię smaków, za słodkość i strukturę, za gładkość, kremowość, śmietankowość, za bogactwo […]
Najbardziej wysmakowana szkoła kulinarna w Polsce – tak o nowej uczelni mówią, ci którzy będą ją współtworzyć. A są wśród nich Kurt Scheller, Barbara i Piotr Adamczewscy, Paweł Oszczyk czy Jan Babczyszyn . Ma uczyć nie tylko, jak przygotować to, co […]