Warning: get_current_user() has been disabled for security reasons in /home/klient.dhosting.pl/smakujzycie/smakujzycie.pl/public_html/wp-content/plugins/advanced-nocaptcha-recaptcha/freemius/includes/class-fs-logger.php on line 89
Czas dobrego sera w Sandomierzu – 2012 | Smakuj Życie

Czas dobrego sera w Sandomierzu – 2012

 

Sery zagrodowe królowały na sandomierskim rynku podczas drugiej edycji festiwalu   „Czas Dobrego Sera”, organizowanego przez Slow Food Polska w maju 2012 roku. Głównym triumfatorem okazał się  „Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej. To on  otrzymał nagrodę główną za najlepszy polski ser. Sandomierz z polskimi serami, pokazał się w całej swojej krasie wyjątkowemu gościowi imprezy , jakim był Carlo Petrini –  założyciel i szef Slow Food International.

 ZOBACZ

 

W konkursie „Czas Dobrego Sera” wzięło udział 45 produktów . Jury obradowało w składzie: Gieno Mientkiewicz (Przewodniczący ), Adam Chrząstowski, Łukasz Klesyk, Edward Bajko i Jacek Szklarek. Postanowiono przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:

  1. Nagroda główna za najlepszy polski ser „Grand Prix 2012” dla „Kreuzera z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej
  2. I miejsce w kategorii serów świeżych dla „Owczego Serka Śniadaniowego” autorstwa IZ-PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka
  3. I miejsce w kategorii serów długo dojrzewających dla sera „Górski-Sudecki” autorstwa „Wańczykówki” Lucyny i Sylwestra Wańczyków z Krzeszowa
  4. I miejsce w kategorii serów wędzonych dla „Kreuzera z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej
  5. I miejsce w kategorii inne formy mleka dla „ Jogurtu z kwiatami czarnego bzu” autorstwa gospodarstwa „Mleczna Droga” Anny Łuczywek i Rafała Duszyńskiego z Wąwolnicy
  6. Wyróżnienie specjalne dla sera „Mleczny okrągły z pieprzem” autorstwa gospodarstwa „Mleczna Droga” Anny Łuczywek i Rafała Duszyńskiego z Wąwolnicy za perfekcyjną harmonię smaku

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *