Czas dobrego sera w Sandomierzu – 2012
Sery zagrodowe królowały na sandomierskim rynku podczas drugiej edycji festiwalu „Czas Dobrego Sera”, organizowanego przez Slow Food Polska w maju 2012 roku. Głównym triumfatorem okazał się „Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej. To on otrzymał nagrodę główną za najlepszy polski ser. Sandomierz z polskimi serami, pokazał się w całej swojej krasie wyjątkowemu gościowi imprezy , jakim był Carlo Petrini – założyciel i szef Slow Food International.
ZOBACZ
W konkursie „Czas Dobrego Sera” wzięło udział 45 produktów . Jury obradowało w składzie: Gieno Mientkiewicz (Przewodniczący ), Adam Chrząstowski, Łukasz Klesyk, Edward Bajko i Jacek Szklarek. Postanowiono przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
- Nagroda główna za najlepszy polski ser „Grand Prix 2012” dla „Kreuzera z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej
- I miejsce w kategorii serów świeżych dla „Owczego Serka Śniadaniowego” autorstwa IZ-PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka
- I miejsce w kategorii serów długo dojrzewających dla sera „Górski-Sudecki” autorstwa „Wańczykówki” Lucyny i Sylwestra Wańczyków z Krzeszowa
- I miejsce w kategorii serów wędzonych dla „Kreuzera z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej
- I miejsce w kategorii inne formy mleka dla „ Jogurtu z kwiatami czarnego bzu” autorstwa gospodarstwa „Mleczna Droga” Anny Łuczywek i Rafała Duszyńskiego z Wąwolnicy
- Wyróżnienie specjalne dla sera „Mleczny okrągły z pieprzem” autorstwa gospodarstwa „Mleczna Droga” Anny Łuczywek i Rafała Duszyńskiego z Wąwolnicy za perfekcyjną harmonię smaku