120 produktów regionalnych w Gault&Millau 2016

Wielka gala za nami, została żółta książeczka. Jest już druga polska edycja przewodnika po naszych restauracjach i hotelach, ale przede wszystkim przewodnika po miejscach i produktach regionalnych. Świetnie, że już drugi rok z rzędu, Gault&Millau znalazło w swojej polskiej odsłonie miejsce na wątki regionalne. Jest to z pewnością jeden z niewielu przewodników, który osobie chcącej poznać „podstawy” kwitnącego od kilku lat rynku polskich regionaliów, da wgląd w to, co najistotniejsze.

Na „regionalnych” stronach można znaleźć wszystkiego po trochu. Są tu poszczególne gospodarstwa, produkty regionalne, produkty z europejskim certyfikatem regionalnego smakołyku (CHOG,CHNP, GTS), miejsca zakupowe wraz z niektórymi bazarami i targami, a nawet miejsca zakupowe istniejące tylko w internecie. Uwagę przyciąga spora liczba polskich winnic. Widać, że inspektorzy dopuszczają szeroki wachlarz tego, co w obszarze regionaliów można umieścić. Znajdziemy tu bowiem zarówno opisy specjałów większych firm, na przykład browarów, jak i pozycję wprowadzaną tak: „Przyczepa kempingowa, stojąca przy drodze w Wigrach, na posesji oznaczonej numerem 4, pozostawia po sobie niezatarte wspomnienie. Z wielu powodów. Przede wszystkim, nikt rozsądny nie spodziewa się doświadczyć kulinarnego cudu w malutkiej, staroświeckiej przyczepie, stojącej nad brzegiem jeziora”. Czyż nie chciałoby się natychmiast odnaleźć taką przyczepę i sprawdzić jak smakuje to, co jest z niej serwowane? Ze względu na wiedzę o tego typu miejscach, zdecydowanie warto po  Gault&Millau sięgnąć.

Przeglądając strony z wątkiem regionalnym w  Gault&Millau, nie sposób oprzeć się pragnieniu, że chciałoby się dużo więcej. Bo producentów regionalnych, potraw regionalnych, miejsc zakupowych z regionalnymi smakołykami, jest już naprawdę sporo. Z drugiej strony, definicja tego, co autentyczne, bywa trudna. Lepiej więc może rzeczywiście, podchodzić do tematu z ostrożnością.  Spore spektrum po jakim w sferze regionów poruszają się inspektorzy Gault&Millau; od produktów, przez miejsca czy festiwale… pokazuje, że na polskim rynku pożądany byłby bardzo, doroczny samodzielny przewodnik po polskich smakołykach z regionów.

W tym roku w przewodniku znalazło się 390 restauracji -o 150 więcej niż w pierwszej edycji.  Polski zespół przewodnika po raz pierwszy na świecie wprowadził  dwujęzyczne, polsko-angielskie wydanie.

Nagrody, podobnie jak w zeszłym roku zostały przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. 

 

Najlepszy Szef Kuchni Tradycyjnej:  Michał Kuter, A Nóż Widelec, Poznań   1-DSC_0039

1-DSC_0045

 

Najlepsza Kobieta – Szef kuchni : Justyna Słupska Kartaczowska, Acquario, Wrocław

 

nagrodzony docenia swoich współpracowników...

nagrodzony docenia swoich współpracowników…

 

 

Młody Talent :  Adrian Klonowski, Metamorfoza, Gdańsk

 

 

1-DSC_0091Szef Roku Gault&Millau 2016 : Paweł Oszczyk, La Rotisserie, Warszawa

 

 

 

 

Szef Jutra Gault&Millau 2016: Michał Bryś, L’enfant Terrible, Warszawa1-DSC_0073

 

 

Uwieńczeniem wieczoru była 6-cio daniowa kolacja gotowana przez szefów wybranych spośród wszystkich, 25 nominowanych do tegorocznych nagród.

a na zapleczu, w kuchni...

 

barszcz

barszcz

dorsz

dorsz

deser

deser

kaczka

kaczka

 

 

 

 

 

 

1-DSC_0152

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *