Arkasy, blemasy … i dlaczego rydza nie ma w rydzowym oleju

Niebo „w ustach”, a nie „w gębie” – mówi mi językoznawca prof. Jerzy Bralczyk. W tym materiale także o tym, dlaczego olej był odkryciem dla szefowej kuchni Agaty Wojdy  i o tym, że wielu – jak twierdzi szef kuchni Kamil Mateńka – boi się słowa „grasica”. No i jeszcze rydz, który jest istotnie lepszy…. niż nic, tyle że w oleju.  Z udziałem m.in : szefa kuchni Aleksandra Barona, producenta oleju Marcina Justa, szefa kuchni Witka Iwańskiego.

 
Co ma rydz do oleju ? POSŁUCHAJ
wyemitowano w „Lecie z Radiem” 7 września 2015

Wszystkich odcinków można wysłuchać także na stronie „Lata z Radiem”

 

 

1-000091-4. ksiega_szafarska_okladka_baner

 

 

 

 

 

 

 

                         arkas – rodzaj galaretki mlecznej, potrawa ze słodkiego mleka

                        1-00005 blemas- galaretka migdałowa  

1-DSC_0029

 

 

 

 

 

 

 

Dorota Nygren (Polskie Radio)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *