Gruczno 2016 – gouda górą!

Tytuł „Smaku Roku” na 11 festiwalu w Grucznie, zdobyła Gouda farmerska państwa Adamczyków z Kosowa.

Smaki startowały w kilku kategoriach. O tytuł „Smak Roku”, ubiegało się ponad stu producentów. Jury wybrało laureata w każdej kategorii. Tegoroczni zwycięzcy to:

polędwiczki swojskie z GS Pruszcz (przetwory mięsne i wędliny)

ser szwajcar farmerski państwa Adamczyków z Kosowa (przetwory z mleka)

pigwowiec japoński rodziny Pośledników (przetwory warzywne i owocowe)

ciasteczka owsiane z miodem z pradoliny Noteci (wyroby piekarskie i cukiernicze)

kiszone śledzie z Celtyckich Smaków (przetwory z ryb)

ruchanki z fjutem KGW Jeżewo (potrawy regionalne)

olej konopny z Semco (inne artykuły spożywcze)

pasztet z dzika w słoiku z Myśliwca (przetwory i wędliny z dziczyzny)

kurki w zalewie z Borów Tucholskich (runo leśne)

schab dojrzewający w ziołach z Rancza Słończ (Grand Prix Jury VIP)

miód lipowy Tomasza Paula (miód roku 2016)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *