Wielką radość ! Gdy już znajdziemy zdrowy, jadalny, dorodny okaz. Grzyb zachwyca, ma w sobie coś majestatycznego i wytwornego. Grzyb na talerzu, wygląda wykwintnie. Ale uwaga! Wymaga solidnej obróbki termicznej, nie wystarczy np. podpiekanie na ognisku. Grzyby trzeba dobrze podsmażyć/ podgotować/ poddusić, przez […]
Co roku wybrani szefowie kuchni, zbierają się w jakimś miejscu na świecie i gotują, inspirując się lokalnymi produktami. Wokół lokalnych produktów stworzono projekt Cook it Row, promując także zrównoważony rozwój, współpracę i kreatywność. 5 edycja Cook it Row została zorganizowana w 2012 roku w […]
Czy wiesz jakie ryby jesz na wakacjach? W krajach basenu Morza Śródziemnego, chciałoby się spróbować wszystkich morskich smakołyków. Ale czasem trudno się zorientować „co jest co”, zwłaszcza gdy uda się znaleźć prawdziwie lokalną knajpkę, gdzie nikt nie troszczy się o angielskie […]
Czy to przystawka , czy deser ? Zdecydowanie deser. Chałwę się zagryza. Oczywiście w towarzystwie dobrego wina. Ma słodkawy , nieco orzechowy smak. Powstaje ze skarmelizowanej serwatki. Karmelizowanie serwatki powoduje wytrącanie z niej wody. Zostają cukry mlekowe i sole mineralne . Niektórzy dodają […]
Parmigiano Reggiano to jeden z najznamienitszych włoskich serów . Nie wszystko parmezanem , co się nim zwie. Na oryginalnym wyrobie powinno znajdować się oznaczenie DOP („Denominazione d’Origine Protetta” ). I jeszcze jedna, nie mniej ważna sprawa; powinniśmy widzieć skórkę na boku sera […]
Miód to jeden z naszych narodowych skarbów, ale nie zawsze to, co widzimy pod nazwą „miód” , rzeczywiście jest miodem. A to dlatego, że grzechem śmiertelnym wobec miodu jest jego podgrzewanie. Jeśli za bardzo podgrzejemy miód, na przykład po […]