Akademia - Wszystkie wpisy

Co nam daje grzyb

Wielką radość ! Gdy już znajdziemy zdrowy, jadalny, dorodny okaz.  Grzyb zachwyca, ma w sobie coś majestatycznego i wytwornego. Grzyb na talerzu, wygląda wykwintnie. Ale uwaga! Wymaga solidnej obróbki termicznej, nie wystarczy np. podpiekanie na ognisku. Grzyby trzeba dobrze podsmażyć/ podgotować/ poddusić, przez […]

Słowo o „Cook it Row”

Co roku wybrani szefowie kuchni, zbierają się w jakimś miejscu na świecie i gotują, inspirując się lokalnymi produktami. Wokół  lokalnych produktów  stworzono projekt Cook it Row, promując także zrównoważony rozwój, współpracę i kreatywność.  5 edycja Cook it Row została zorganizowana w 2012 roku w […]

Jakie ryby, po jakiemu ….

Czy wiesz jakie ryby jesz na wakacjach? W krajach basenu Morza Śródziemnego, chciałoby się spróbować wszystkich morskich smakołyków. Ale czasem trudno  się zorientować „co jest co”, zwłaszcza gdy uda się znaleźć prawdziwie lokalną knajpkę, gdzie nikt nie troszczy się o angielskie […]

Chałwa serowa

  Czy to przystawka , czy deser ? Zdecydowanie deser. Chałwę się zagryza. Oczywiście w towarzystwie dobrego wina. Ma słodkawy , nieco orzechowy smak. Powstaje ze skarmelizowanej serwatki. Karmelizowanie serwatki powoduje wytrącanie z niej wody. Zostają cukry mlekowe i sole mineralne . Niektórzy dodają […]

Z samego serca Emilia Romania – jak rozpoznać prawdziwy parmezan

Parmigiano Reggiano  to jeden z najznamienitszych włoskich serów . Nie wszystko parmezanem , co się nim zwie.  Na oryginalnym wyrobie powinno znajdować się oznaczenie DOP („Denominazione d’Origine Protetta” ). I jeszcze jedna, nie mniej ważna sprawa; powinniśmy widzieć skórkę na boku sera […]

Słodki jak miód, ale czy prawdziwy ?

  Miód to jeden z naszych narodowych skarbów, ale nie zawsze to, co widzimy pod nazwą „miód” , rzeczywiście jest miodem. A to dlatego, że grzechem śmiertelnym wobec miodu jest jego podgrzewanie. Jeśli za bardzo podgrzejemy miód, na przykład po […]

1 2 3