Słodki jak miód, ale czy prawdziwy ?

 

Miód to jeden z naszych narodowych skarbów, ale nie zawsze to, co widzimy pod nazwą „miód” , rzeczywiście jest miodem. A to dlatego, że grzechem śmiertelnym wobec miodu jest jego podgrzewanie. Jeśli za bardzo podgrzejemy miód, na przykład po to, by rozlać go do słoików, kilka  procent najcenniejszych wartości odżywczych które przesądzają o tym, że coś jest miodem, rozłoży się pod wpływem temperatury . Zostają cukry proste i woda, ale …. to już nie jest ten sam miód . Pszczelarz pan Zbigniew Szymański tłumaczy, jak uniknąć niespodzianek, na przykładzie miodu rzepakowego.

POSŁUCHAJ

Warto też spojrzeć na etykietę. Idealnie byłoby, gdyby na naszym słoiczku z miodem, widniały dane konkretnego pszczelarza. 1-miód wrzosowy

 

 

 

 

 

 

A co z krajem produkcji?   Na co zwrócić uwagę? POSŁUCHAJ     

 

Gorąca herbatka z miodem , to dla niektórych nieodzowny element łagodzący przeziębienie. Pszczelarz nigdy tego jednak nie zrobi.

POSŁUCHAJ

Znakiem rozpoznawczym prawdziwego, nie podgrzewanego miodu są smugi, wykwity czy pęcherzyki powietrza oraz zapach.1-DSC_0260 (2)

 

Jeśli zdecydowalibyśmy się podgrzewać miód w warunkach domowych, to w jak najniższej temperaturze, wsadzając do garnka z ciepłą wodą. Podgrzanie powyżej 42 stopni, powoduje rozkład ważnych składników odżywczych.  A gdy już mowa o temperaturze, to warto pamiętać, że niskie temperatury miodowi nie szkodzą. Jeśli będzie się krystalizował w lodówce, da się kroić jak masło, a jeśli na kuchennej szafce, będzie twardy jak skała. Miód jest zdatny do spożycia przez ok. 3 lata.

Według Zbigniewa Szymańskiego, najlepiej pić miód tak: włożyć łyżkę miodu do letniej wody i odstawić na noc. Woda sprawia, że wartości odżywcze będą lepiej wchłaniane przez przewód pokarmowy.

 

Wartości miodu: składa się przede wszystkim z cukru ( 34 proc. to glukoza, 39 proc. –sacharoza) a także z wody , cennych kwasów organicznych, olejków eterycznych, enzymów, mikroelementów oraz niewielkiej ilości witamin, głównie z grupy B. W miodzie znajdują się obniżająca ciśnienie acetylocholina i wpływająca ochronnie na wątrobę – cholina. Jony metali pobudzają produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Miód działa też antybakteryjnie i przeciwzapalnie. (źródło : „Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta” Katarzyna Bosacka, Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *