VMI Culinary – chce kształcić kulinarne elity
Najbardziej wysmakowana szkoła kulinarna w Polsce – tak o nowej uczelni mówią, ci którzy będą ją współtworzyć. A są wśród nich Kurt Scheller, Barbara i Piotr Adamczewscy, Paweł Oszczyk czy Jan Babczyszyn . Ma uczyć nie tylko, jak przygotować to, co potem zjedzą inni, ale kształcić w dziedzinie „sztuki kulinarnej”, omawiając food design, kulturę stołu czy antropologię jedzenia.
Będą plenery i zajęcia praktyczne w restauracjach, będą laboratoria smaku z produktami regionalnymi i wykłady o kuchniach świata. VMI Szkoła Kulinarna będzie przygotowywać nie tylko szefów kuchni, ale także menadżerów restauracji, dziennikarzy kulinarnych i innych profesjonalistów którzy maja być świetnie zorientowani na rynku gastronomicznym. Mają rozumieć miejsce jedzenia we współczesnym życiu i kulturze i wyznaczać trendy w tej dziedzinie. Jednym słowem, to tam ma się kształcić przyszła elita kulinarnej branży. Poprzeczka uniesiona wysoko. W osiągnięciu takich celów , będą pomagać nazwiska, znane na gastronomicznym rynku. Czego oczekują od szkoły, mówili dziennikarzom 10 czerwca w Warszawie.
ZOBACZ
Studenci mogą liczyć miedzy innymi na zajęcia z Adamem Chrząstowskim i Karolem Okrasą. Jak podkreślała koordynatorka projektu Monika Kucia, jego twórcy są otwarci na sugestie ze środowiska kulinarnego i gotowi do zmian, tak by osoby kształcone w szkole, odpowiadały na potrzeby rynku, zwłaszcza na specyfikę rynku polskiego. Czesne to 1600 zł. miesięcznie. Szkoła chce wprowadzić system mecenatu dla potrzebujących dofinansowania, by mogli wejść pod opiekę finansową firm z branży, otrzymując stypendia.
Rekrutacja ruszyła. Twórcy szkoły chcą zgromadzić 2 grupy po 30 osób i wystartować jesienią. Nie ma ograniczeń wiekowych dla kandydatów, choć zasadniczo szkoła jest tworzona z myślą o rozpoczynających dopiero edukację. Studia będą mieć charakter dzienny i prowadzić do uzyskania licencjatu. Są jednak plany spotkań i seminariów, dla tych, którzy będą chcieli skorzystać ze szkoły a nie mogą sprostać dziennemu charakterowi zajęć.
VMI Szkoła Kulinarna , to kierunek na warszawskiej szkole wyższej VIAMODA INDUSTRIAL, uczelni designu, technologii i biznesu. Więcej na www.vmi.edu.pl i szkolakulinarna.pl.