Gruczno 2013 – Grand Prix dla dżersejowego

 

 

 

Sery zagrodowe trzymają się mocno ! Ser dżersejowy blue z Ranczo Frontiera , dostał Grand Prix na tegorocznym 8-ym Festiwalu Smaku w Grucznie.

1-DSC_0003 (2)– Za harmonię smaków, za słodkość i strukturę, za gładkość, kremowość, śmietankowość, za bogactwo smaków i rozpływanie się w ustach – tym jury Festiwalu uzasadniało werdykt. Sery blue są specjalnością gospodarstwa spod Mrągowa. Aksamitny, pieczarkowy smak zawdzięczają właściwościom mleka z krów dżersejek.

Wybierano też Smaki Roku w 6 kategoriach. Tu jury zwróciło uwagę przede wszystkim na „chrzan na miodzie czyli przysmak chrzanowy do mięs i wędlin Józefa Siadaka z Lubicza”, a produkt ten zwyciężył w kategorii przetwory warzywne i owocowe. Chrzan zachwycił także osobno obradujące jury dziennikarzy i artystów, które przyznało mu pierwsze miejsce. Drugim uhonorowało  kajmak Iwony Pyry” , a trzecim  „Opsypuszek Ślesiński Stanisława Broniarczyka”.   

Jak powiedział smakujzycie.pl Jarosław Pająkowski, komisarz Festiwalu, tegorocznym odkryciem jest dla niego właśnie chrzan. 

zdj. Rafał Kleśta -Nawrocki

zdj. Rafał Kleśta -Nawrocki

POSŁUCHAJ       Jarek Pająkowski o Grucznie 2013 mp3

(rozmawiała Dorota Nygren)

 

W pozostałych kategoriach konkursu Smaki Roku, zwyciężyli:                               

ser Grill Bożeny Sokołowskiej z Łomnicy” ( przetwory z mleka)

„kiełbasa Lisiecka Stanisława Mądrego i kiełbasa polska dojrzewająca z Niewieścina” ( przetwory mięsne i wędliny)

„pierogi drożdżowe z kaczym nadzieniem Elżbiety Mindy z Olszewki” (potrawy)

 Andruty Kaliskie Zakładu Cukierniczego Ryszarda Marczaka z Kalisza” (produkty piekarskie i cukiernicze)

„Olej rzepakowy z SemCo Specjalistycznego Gospodarstwa Nasiennego i Przetworstwa” ( inne)

 

Gruczno ma także od 2012 roku jeszcze jedną rywalizację; w konkursie  Źródło Zmian , nagradzane są inicjatywy i działania, które przyczyniają się do pozytywnych przekształceń polskiego rynku żywnościowego. Chodzi o dobre nawyki żywieniowe, większą świadomość konsumentów i dobre praktyki w przetwórstwie rolno -spożywczym. Tu spectrum jest szerokie i jedną z 10 -ciu nominacji, może dostać zarówno restauracja , jak i produkt, gospodarstwo czy na przykład  kulinarny blog. Jury wyznaczać będzie każdego roku do 3 laureatów.  

Kwestia-smakuW tym roku 1 miejsce dla kulinarnego blogu „Kwestia Smaku”   http://www.kwestiasmaku.com, za profesjonalizm oraz to, że ” proponuje się tu nowe, współczesne oblicze tradycyjnej polskiej kuchni. Można w nim znaleźć przepisy nawet te najprostsze – na kotlety mielone, ale także na perliczki. Autorka naprawdę uczy gotować, odpowiada na pytania czytelników, udziela rad, proponuje.” 

2 miejsce dostali ex aequo :Ranczo Frontiera, Warpuny a także Restauracja regionalna Gęsia Dolina, Ślesin . Dla pierwszego laureata uzasadnienie brzmi tak: „Niezwykła para – ona naukowiec, z wykształcenia hodowca zwierząt, on poeta, muzyk i podróżnik, stworzyli sobie miejsce na wsi, gdzie z pasją tworzą niezwykłe sery owcze i krowie, na najwyższym światowym poziomie. Ciężko pracując i pokonując mnóstwo barier, zwłaszcza biurokratycznych, pokazują, że nawet na niewielką skalę można produkować sery znajdujące uznanie wśród najbardziej wymagających koneserów. Gdy w Polsce zaczyna się dyskusja, jak aktywizować wieś i z czego mogą utrzymywać się rolnicy, Ranczo Frontiera pokazywane jest jako  przykład, że nie industrializacja obszarów wiejskich jest rozwiązaniem tych problemów, ale wykorzystanie lokalnych zasobów ludzkich, środowiskowych i kulturowych. Drugi laureat (restauracja Gęsia Dolina), dostał zaś następującą ocenę:  „To miejsce, w którym można smacznie zjeść i w miłej atmosferze spędzić czas z rodziną, z przyjaciółmi. Specjalność restauracji stanowią regionalnie wytwarzane, tradycyjne potrawy z gęsiny, w tym m.in. półgęsek, czernina na gęsinie, gęsia noga w warzywach duszona oraz gęsia okrasa. W lokalu znajduje się także kredens z lokalnymi produktami, wśród których znaleźć można marchwiany konfitur, piwo nakielskie oraz domowe krówki cioci Tekli. Gęsia Dolina to rodzinna restauracja, prowadzona z pasją i poszanowaniem tradycji. Godne uwagi jest to, że właścicielka lokalu nawiązała współpracę z okolicznymi rolnikami, by zainteresować ich hodowlą gęsi.”

Co roku podczas Festiwalu odbywa się konkurs na Miód Roku . Nagrody za rok 2013 zebrali:        gruczno miod 2        

miód gryczany z Pasieki Rodzinnej Sławomira Wnuka (1) ,

 miód gryczany Jacka i Tomasza Paul (2), 

miód akacjowy z Pasieki Rodzinnej Sławomira Wnuka (3). 

Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, inicjator Festiwalu, zebrało 300 miodów z ponad 60 krajów świata. Miłośnicy miodu powinni zobaczyć w Starym Młynie Grucznie kolekcję miodów świata. Jak czytamy w tegorocznej (2013) festiwalowej gazetce, najcenniejszy jest miód baszkirski, a za kilogram trzeba zapłacić 150 zł. Ciekawy jest też miód z Afganistanu, który dla Towarzystwa zdobyli żołnierze z polskiego kontyngentu w Afganistanie. Pochodzenie większości miodów z kolekcji zostało sprawdzone. TPDW nawiązało kontakt z melisopalinologiem zajmującym się badaniami ziaren pyłku w miodach. Okazało się, że w większości mają w swojej kolekcji miody wielokwiatowe z dominacją jednego kwiatu, a różnorodność pyłków jest ogromna.

 W skład jury Festiwalu Smaku w Grucznie , wchodzą przedstawiciele organizatora Festiwalu Smaku, Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, oraz członkowie Slow Food Polska.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *