Już nie tylko mleko i śmietana , ale twaróg czy masło . Jest zmiana w rozporządzeniu ministerstwa rolnictwa, rozszerzająca katalog produktów możliwych do sprzedaży bezpośredniej przez drobnych rolników, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej. Taka sprzedaż jest według polskiego prawa możliwa, […]
Polski rolnik nie ma tyle swobody w sprzedawaniu produktów z własnego gospodarstwa, co rolnik w innych krajach UE. Wynika to głównie z naszych krajowych przepisów. Dużo większą swobodę mają ci, którzy zdecydują się rozpocząć działalność gospodarczą, ale przed tym, wielu […]
Jeleniogórski KOCIOŁ , chciałoby się powiedzieć. Wcale nie Kotlina Jeleniogórska. Kocioł tak wielu tradycji, że na proste pytanie o korzenie, nie ma prostej odpowiedzi. Są tacy, którzy gdy gdzieś przyjeżdżają, zaraz pytają o to, co i skąd się wzięło, a […]
No i jak tu nie zacząć od karpiego łba …. bo to on grał pierwsze skrzypce podczas urokliwej biesiady u Aleksandra Barona na wyspie Euzebia. Skąpany w nieziemsko pachnącym wędzonym maśle, łypał okiem z eleganckiego talerza przypominając, że biesiadnicy […]
22 kelnerów, którzy w tym samym momencie muszą postawić talerze dla 44 najważniejszych gości, w tym dla dwóch urzędujących prezydentów, to wyzwanie. Agnieszka Kręglicka przyznaje , że łatwo nie było, ale wszyscy dali radę. Prezydent Barack Obama poznał w […]
Już nie tylko Michelin będzie oceniał polskie restauracje, ale także inny międzynarodowy zespół inspektorów. Polskie wydanie przewodnika Gault & Millau, pojawi się pod koniec listopada. Przewodnik kulinarny Gault & Millau jest obecny w 9 krajach świata, a w tym […]