Smakuj świat - Wszystkie wpisy

Co ma końska kość do wieprzowej nogi, czyli o szynce parmeńskiej

Cienkie jak bibułka plasterki szynki parmeńskiej powinny być krojone bezpośrednio z wieprzowego uda opieczętowanego koroną Parmy – wtedy możesz mieć pewność , że to oryginalna szynka parmeńska. Włoscy producenci tej uznanej na świecie szynki tłumaczą, że tak właśnie powinna być eksponowana. Nie […]

Siła regionalnych produktów – polscy producenci na Salone del Gusto

  Dlaczego wyjątkowa jest cebula z wyspy Hokkaido, co przywiozły greckie kobiety z kooperatywy Trigono , trzeba koniecznie spróbować suszonego mięsa renifera robionego przez Lapończyków no i zobaczyć polskie stoisko….. gdy weszłam na targi Salone del Gusto, przyznałam rację wszystkim tym, którzy mówią, […]

Jakich przysmaków warto spróbować w Austrii

         Nie ma jak Gröstl , między jednym szusem a drugim, na austriackim stoku. Trudno wymówić,  łatwiej zjeść. Niby nic skomplikowanego; trochę ziemniaczków, trochę podsmażonego mięsa i jajko sadzone, ale nic tak nie  smakuje w Austrii w środku narciarskiego dnia, jak […]

1 2 3