Duszniki Zdrój – koniecznie zajrzeć do Belga

image

W sennych Dusznikach – zaskoczenie. W niewielkim lokaliku, który absolutnie nie zdradza wyglądem czego można tam posmakować, autorska kuchnia.

Sałatka Małego Belga

Sałatka Małego Belga

Belgijski kucharz Patrick Colonne i jego przemiła partnerka Ewa Zbroińska, przenoszą gości w świat kulinarnych zaskoczeń. Smaki tu są inne bo zmieszane w zaskakujący sposób; a to nuta afrykańska a to indyjski akcent .. wszystko świeże i pyszne. Patrick zimą gotuje we francuskich Alpach. Mówi, że jego kuchnia to mieszanka inspiracji 

Grilowana pierś kaczki Satay  z ryżem Pina Colada i sosem z masła orzechowego

Grilowana pierś kaczki Satay z ryżem Pina Colada i sosem z masła orzechowego

 z różnych krajów, rezultat doświadczeń pracy z kolegami kucharzami z różnych stron. Niestety nie udało mi się posmakować  flamandzkiego dania z rodzinnej kuchni, bo po prostu tego dnia się skończyło. Gdy odwiedzicie to miejsce, pewnie karta będzie już inna, bo tu wszystko może się zmienić. Aż żal serce ścisnął, gdy starsza para weszła do środka i na widok nazw innych niż przysłowiowy „mielony z buraczkiem” , wycofała się. Wiem, że starsze pokolenie jest przyzwyczajone do pewnego wzorca, ale jaka szkoda , że tak trudno się przełamać! Zamiast rosołku i pomidorowej zjedliby pysznà zupę z pomidoròw pieczonych i papryki… Naprawdę warto zajść do „małego Belga”, choć on wcale nie taki mały :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *