Slowfoodowa Arka Smaku – w BBC

Radio BBC 4  prezentuje co tydzień jedną pozycję ze slowfoodowej ARKI SMAKU. To program odbudowy różnorodności, stworzony przez Slow Food International w 1996r., który ma opisać i skatalogować produkty, potrawy, rośliny i zwierzęta zagrożone zanikiem i wyginięciem, z powodu produkcji żywności na skalę przemysłową. Pierwszy program w BBC wyemitowano 13 kwietnia o norweskim serze Geitost. Kolejne są w przygotowaniu, a można ich posłuchać tutaj.

W Arce Smaku można znaleźć np. Olej Arganowy z Maroka, Wanilię Mananara z Madagaskaru, Ser Gloucester z Wielkiej Brytanii, a z Polski: Oscypek i Miód Pitny. Już podczas slowfoodowych międzynarodowych targów Salone del Gusto 2014, BBC opowiadała o pozycjach z Arki Smaku na swojej antenie. Kanał BBC 4 emituje 30- minutowy program o jedzeniu z całego świata, od 1979 r.  Teraz BBC4 chce co tydzień prezentować pozycje z Arki; opowiadać o  ich pochodzeniu, specyfice, o tym dlaczego dany surowiec, roślina czy potrawa, powinny być zachowane dla potomności, a także o ich związkach z lokalnymi społecznościami i ich tradycjami. Poruszane będą też tematy dotyczące bioróżnorodności, zagrożeń związanych z eksploatacją ziemi i jej płodów, produkcją na masową skalę i wyzwaniami jakie niesie to dla rolników na całym świecie.

fot. Slow Food International

fot. Slow Food International

1 maja w ramach Bristol’s Food Connections festival, zorganizowany zostanie specjalny pokaz , by uhonorować Arkę Smaku.  4 cenionych w Wielkiej Brytanii szefów kuchni; Tom Hunt, Thomasina Miers, Giorgio Locatelli and Paula McIntyre, przygotuje kolację z wybranych przez siebie produktów z Arki Smaku. Podczas kolacji Ark of Taste opowiedzą, dlaczego dokonali właśnie takiego wyboru i dlaczego te produkty powinny być cenione. Dochód z kolacji ma być przeznaczony na slowfoodowy projekt 10 tysięcy ogrodów w Afryce.

W Arce Smaku jest już 2431 pozycji ( stan na 28 kwietnia 2015). Do projektu każdy może zgłaszać propozycje. Realizacją projektu Arka Smaku w Slow Food International, zajmują się Prezydia Slow Food, zapewniając wsparcie dla grup i osób indywidualnych zajmujących się ochroną specyficznych produktów, roślin czy gatunków. Nad prezydiami patronat mogą sprawować instytucje, zrzeszenia czy prywatne firmy. By uhonorować te działania, ustanowiona została nagroda Slow Food Award , którą po raz pierwszy wręczono w Bolonii w 2000 roku.

źródło- biuro prasowe Slow Food Interantional oraz www.slowfood.com 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *