Rolnik czy niewolnik

fot. Kuchnia +

fot. Kuchnia +

 

2 lutego o godz. 21.00 na kanale Kuchnia+, warto zobaczyć film pokazany na listopadowym festiwalu Filmów Kulinarnych FoodFilmFest, ” Food Chain$, Rolnik czy niewolnik”.

Współcześni niewolnicy… kiedyś były plantacje bawełny, a dziś są plantacje pomidorów. Współcześni niewolnicy to robotnicy rolni. Wstają o 4 rano, oddają swoje dzieci do opiekunek , by ponownie zobaczyć je o 20.00 . O ich losie wspominało już wielu amerykańskich polityków, ale cóż jeśli nadal niewolniczo czyli za marne grosze i całymi godzinami, pracuje się w Kalifornii czy  na Florydzie… i pracują po to, by ktoś w USA albo na drugim końcu świata, dostał swoją puszkę pomidorów. Dziś to supermarkety ustalają, jak mają wyglądać owoce, jak smakować, ile kosztować, i ile na samym końcu tego łańcucha zostaje dla robotnika rolnego. Bo przecież przyzwyczailiśmy się, że dziś wszystko można dostać wszędzie, o każdej porze roku. Czy nam to naprawdę konieczne? Uczciwa zapłata za uczciwą pracę. Tylko o to chodzi. Może byłoby dobrze, żebyśmy my –  klienci marketów, wiedzieli kto i jak pracuje na tony towarów, jakie oglądamy w wielkopowierzchniowych sklepach. Czy nie ma już powrotu do drobnych sklepikarzy ? Pewnie nie… Ten film pozwala spojrzeć na nasz supermarketowy koszyk od strony tych, którzy de facto nam go zapełniają. Warto obejrzeć, nie po to by nabrać wyrzutów sumienia. Po to, by wiedzieć.

„Mamy taką nostalgiczną wizję małego gospodarstwa, gdzie wiadomo, kto ile zarabia. Dziś wszyscy polegają na łańcuchu dostawców” – mówi w tym filmie jeden z rozmówców. Od razu przychodzą mi do głowy wszyscy rolnicy, których kiedykolwiek spotkałam.  Te małe polskie gospodarstwa. Jakże są unikalne… Czy mają szansę się ostać? Oby. Jest jeszcze „parę” takich gospodarstw w Polsce. Warto zobaczyć ten film, choćby po to, by wiedzieć , dokąd możemy zabrnąć.  Gdy się ogląda,  można sobie pomyśleć, że nieuchronnie czeka nas nowa światowa rewolucja. Rozpocząć ją mogą ci, o których jest ten film. Rewolucja , między innymi  z powodu tego, co dzisiaj jemy i jak wygląda łańcuch dostarczania jedzenia na nasz stół. Bo zdaje się, że żywieniowe szaleństwo polegające na masowej produkcji mięsa, czy ekspansji supermarketów, nie skończy się. Więc dokąd zabrniemy?

 

(Food Chain$)
dokument, 85’
prod. USA, 2014
reż. Sanjay Rawal

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *