zrób sobie Marynowanego Łososia

To klasyczny szwedzki przepis na marynowanego łososia.  Gdy zobaczysz w sklepie zapakowanego próżniowo łososia ze śladami koperku, to właśnie klasyczny „gravad lax”. Ale po co kupować, skoro można bardzo prosto zrobić samemu? Potrzebna tylko świeża ryba, koperek , no i czas ( mniej więcej 24 godziny), bo tyle musi… »

idealny przepis na Pierniczki

Według Oli Godwod Polaczek.  Autorki bloga „Słodkie rozmyślania”  Można je upiec 3 miesiące wcześniej i trzymać w puszce, można je też upiec trzy dni przed Świętami i zawsze będą smaczne. Ciasto przygotowujemy na dzień przed planowanym pieczeniem: 140 g cukru pudru 60 g masła 2 jaja średniej wielkości 100… »

Chutney jesienny

  Coś dla osób z temperamentem, nie bojących się ostrych smaków. Ten jesienny chutney jest raczej ostry, sympatycznie piecze, rozgrzewa  i urzeka głębią zmieszanych gruszek i śliwek  z przyprawami. Idealny do dobrych wędlin i pieczeni, choć pomysłów na to , jak go wykorzystać, znajdzie się pewnie więcej. Oczywiście, najlepiej mieć specjalny… »

Młoda kapusta z pomidorami

  Młoda kapusta młoda cebula wraz ze szczypiorem parę pomidorów kminek śmietana koperek tłuszcz   Młodą kapustę  poszatkuj i włóż do płaskiego szerokiego rondla lekko zwilżonego tłuszczem, np. olejem rzepakowym. Do tego dodaj 2 pomidory pokrojone na duże ćwiartki . Teraz trzeba pokroić cebulę wraz ze szczypiorem ( dość grubo), dodać szczyptę ziaren kminku… »

Tartinki z pasztetem drożdżowym

(autorzy przepisu: Agnieszka Zając, Michał Balasa, Wioletta Walczyk-Weselak)   200 g drożdży 200 g masła (najlepiej klarowanego) 40 ml koniaku 1 borowik świeży lub mrożony 1 cebulka siewka 5 łyżek sezamu 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki pestek dyni 1 pęczek koperku 1 pęczek pietruszki 2 kromki chleba żytniego tradycyjnego… »

Kwaśnica pani Małgosi

Podstawą dobrej kwaśnicy jest wędzonka.  Weź więc najlepiej żeberka wędzone, albo boczek wędzony albo jakąś inną wędzoną wieprzowinę (nie musi być z kością), zalej wodą i gotuj. Trzeba wygotować smak, co oznacza, że gotowanie musi potrwać co najmniej 30 min. W trakcie dodaj całą marchewkę, pietruszkę, trochę selera, por… »