Warning: get_current_user() has been disabled for security reasons in /home/klient.dhosting.pl/smakujzycie/smakujzycie.pl/public_html/wp-content/plugins/advanced-nocaptcha-recaptcha/freemius/includes/class-fs-logger.php on line 89
Powidła, ach powidła… | Smakuj Życie

Powidła, ach powidła…

 

Kto uległ urokowi Doliny Dolnej Wisły na niedawno zakończonym Festiwalu w Grucznie, ma okazję powrócić . Jak co roku Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych – 7 i 8 września.  Strzelce Dolne to prawdziwe zagłębie śliwkowe już od około 200 lat.  Niepowtarzalny smak powideł to zasługa rosnącej w klimacie Doliny Dolnej Wisły „śliwki węgierki”, przetwarzanej przez gospodynie na najróżniejsze sposoby. Różnorodność duża, więc chętnych do degustacji i zakupu powideł też nie brakuje. Strzeleckie wyroby, z tymi powszechnie dostępnymi w sklepach, wygrywają tradycją, smakiem i brakiem chemicznych dodatków.  Więcej na swietosliwki.pl

Korzystając z kalendarium Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, przypominamy tez o innych atrakcjach w regionie tej jesieni ;

Dni Otwarte Sadu w Chrystkowie – odbywają się w otoczeniu bogatej kolekcji starych odmian drzew owocowych. Częścią wydarzenia są wykłady i zajęcia praktyczne z zakładania i pielęgnacji tradycyjnych sadów owocowych, pokazy kulinarne, degustacje oraz owocobranie.

Gęsina – warsztaty i turniej kulinarny w Chełmnie. Uczestnicy wraz z szefami kuchni przygotowują przystawki, zupy i dania główne na bazie gęsiny. Nie brakuje ciekawych dodatków, np. słonecznego przodka ziem-niaka, pod nazwą topinambur. Podczas zajęć z przyrządzania gęsiny można kupić wydawnictwo Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły „Półgęsek, czernina i karp w piernikach.

Turniej Kulinarny na podstawie książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *