Powidła, ach powidła…
Kto uległ urokowi Doliny Dolnej Wisły na niedawno zakończonym Festiwalu w Grucznie, ma okazję powrócić . Jak co roku Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych – 7 i 8 września. Strzelce Dolne to prawdziwe zagłębie śliwkowe już od około 200 lat. Niepowtarzalny smak powideł to zasługa rosnącej w klimacie Doliny Dolnej Wisły „śliwki węgierki”, przetwarzanej przez gospodynie na najróżniejsze sposoby. Różnorodność duża, więc chętnych do degustacji i zakupu powideł też nie brakuje. Strzeleckie wyroby, z tymi powszechnie dostępnymi w sklepach, wygrywają tradycją, smakiem i brakiem chemicznych dodatków. Więcej na swietosliwki.pl
Korzystając z kalendarium Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, przypominamy tez o innych atrakcjach w regionie tej jesieni ;
Dni Otwarte Sadu w Chrystkowie – odbywają się w otoczeniu bogatej kolekcji starych odmian drzew owocowych. Częścią wydarzenia są wykłady i zajęcia praktyczne z zakładania i pielęgnacji tradycyjnych sadów owocowych, pokazy kulinarne, degustacje oraz owocobranie.
Gęsina – warsztaty i turniej kulinarny w Chełmnie. Uczestnicy wraz z szefami kuchni przygotowują przystawki, zupy i dania główne na bazie gęsiny. Nie brakuje ciekawych dodatków, np. słonecznego przodka ziem-niaka, pod nazwą topinambur. Podczas zajęć z przyrządzania gęsiny można kupić wydawnictwo Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły „Półgęsek, czernina i karp w piernikach.
Turniej Kulinarny na podstawie książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego