Oscypek zwyciężył w Sandomierzu
Werdykt jury na festiwalu „Czas dobrego sera” w Sandomierzu: Grand Prix dla Wojciecha i Hanny Komperdów za Oscypka.
Sylwek Wańczyk wygrał w kategorii serów świeżych, swoim serem „Sudecki Kamyk”. To krowi ser, w naturalnej węglowej otoczce z białą pleśnią. W kategorii serów długo dojrzewających zwyciężyły dwa sery z Ranczo Frontiera; „Dżersejowy Blue” oraz „Owczy Blue”. Sery te dojrzewają kilka miesięcy. Dżersejowy blue ma naturalną skórkę, smakiem przypomina włoską gorgonzolę. Łagodniejszy w smaku niż jego owczy odpowiednik. Państwo Komperdowie zgarnęli także nagrodę w kategorii sery wędzone, za Oscypka. Jury wyróżniło masło na bazie nieukwaszonej śmietany – Mleczarni z Jędrzejowa . Podczas festiwalu, organizowanego przez Slow Food Polska, łącznie oceniono 21 serów.
Jury obradowało w składzie: Adam Chrząstowski (Ancora), Gieno Mientkiewicz (promotor serów zagrodowych), Roberto Rubino (prezes włoskiego stowarzyszenia Formaggi Sotto il Cielo), Sebastiano Sardo (Slow Food; Eataly –Włochy), Edward Bajko (prezes SM Spomlek) , Wiktor Szwechowicz (prezes Candia Polska), Giampaolo Gaiarina (Fondazione Edmund Mach), Jacek Szklarek (prezes Slow Food Polska).
Bardzo smaczna strona!