Oscypek zwyciężył w Sandomierzu
![Oscypek wart zdjęcia włoskiego członka jury ... Roberto Rubino](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0203-199x300.jpg)
Oscypek wart zdjęcia włoskiego członka jury … Roberto Rubino
Werdykt jury na festiwalu „Czas dobrego sera” w Sandomierzu: Grand Prix dla Wojciecha i Hanny Komperdów za Oscypka.
Sylwek Wańczyk wygrał w kategorii serów świeżych, swoim serem „Sudecki Kamyk”. To krowi ser, w naturalnej węglowej otoczce z białą pleśnią. W kategorii serów długo dojrzewających zwyciężyły dwa sery z Ranczo Frontiera; „Dżersejowy Blue” oraz „Owczy Blue”. Sery te dojrzewają kilka miesięcy. Dżersejowy blue ma naturalną skórkę, smakiem przypomina włoską gorgonzolę. Łagodniejszy w smaku niż jego owczy odpowiednik. Państwo Komperdowie zgarnęli także nagrodę w kategorii sery wędzone, za Oscypka. Jury wyróżniło masło na bazie nieukwaszonej śmietany – Mleczarni z Jędrzejowa . Podczas festiwalu, organizowanego przez Slow Food Polska, łącznie oceniono 21 serów.
![Pogoda ..średnio dopisała.](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_06031-300x181.jpg)
Pogoda ..średnio dopisała.
![...ale ludzie, tak.](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0741-300x199.jpg)
…ale ludzie, tak.
![DSC_0135](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0135-300x199.jpg)
Jury obradowało w składzie: Adam Chrząstowski (Ancora), Gieno Mientkiewicz (promotor serów zagrodowych), Roberto Rubino (prezes włoskiego stowarzyszenia Formaggi Sotto il Cielo), Sebastiano Sardo (Slow Food; Eataly –Włochy), Edward Bajko (prezes SM Spomlek) , Wiktor Szwechowicz (prezes Candia Polska), Giampaolo Gaiarina (Fondazione Edmund Mach), Jacek Szklarek (prezes Slow Food Polska).
![dyskutowano....](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0145-199x300.jpg)
dyskutowano….
![wybrano laureatów....](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0328-001-300x191.jpg)
wybrano laureatów….
![degustowano....](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0152-199x300.jpg)
degustowano….
![dwaj sympatyczni włoscy wystawcy, próbowali ogarnąć problem polskich złotych...przyjechali sądząc, że w Polsce już Euro...](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0826-199x300.jpg)
dwaj sympatyczni włoscy wystawcy, próbowali ogarnąć problem polskich złotych…przyjechali sądząc, że w Polsce już euro…
![Sebastiano Sardo próbował wymówić "Wojciech Komperda"....](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0250-204x300.jpg)
Sebastiano Sardo próbował wymówić „Wojciech Komperda”….
![można było zobaczyć siłę maszyny....](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0707-221x300.jpg)
można było zobaczyć siłę maszyny….
![i siłę eksperta...](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0795-300x189.jpg)
-
- i siłę eksperta…
![a ci, którzy tam byli...](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0907-300x199.jpg)
a ci, którzy tam byli…
![jedzą pyszne sery...](http://smakujzycie.pl/wp-content/uploads/2013/06/DSC_0797-300x199.jpg)
jedzą pyszne sery…
Bardzo smaczna strona!