Chałwa serowa

 

Czy to przystawka , czy deser ? Zdecydowanie deser. Chałwa serowaChałwę się zagryza. Oczywiście w towarzystwie dobrego wina. Ma słodkawy , nieco orzechowy smak. Powstaje ze skarmelizowanej serwatki.

Karmelizowanie serwatki powoduje wytrącanie z niej wody. Zostają cukry mlekowe i sole mineralne . Niektórzy dodają do niej kozieradki przez co uzyskuje jeszcze bardziej  orzechowy smak. Poprawia perystaltykę jelit, powoduje odbudowanie flory bakteryjnej. Oprócz zagryzania, można ją dodawać do sosów i zup, np. kminkówki czy chrzanicy.

Ser z serwatki jest dość popularny  w Norwegii, nazywany jest wręcz czasem serem norweskim.  Nie jest tania; kosztuje ok. 90 zł za kg. jak mi tłumaczył jeden z producentów, wynika to z faktu, że trzeba odparować ok. 30 litrów serwatki na 1 kg chałwy.

 

Chałwa serowa 2

2 komentarze

  1. 21 maja 2013 at 13:04 · Odpowiedz

    A jak chałwa serowa nazywa się po norwesku? Próbowaliśmy kiedyś w Bergen takiego „sera”. Był ciemnobrązowy i słodki w smaku. Czy to była właśnie chałwa serowa?

    • 25 maja 2013 at 15:31 · Odpowiedz

      W Norwegii jest produkowany ser z serwatki sera koziego GJETOST ( sprzedawany także jako geitost) , a z serwatki sera krowiego – MYSOST.Pani Bożena Sokołowska („Sery Łomnickie”) produkuje chałwę serową na wzór sera skandynawskiego.

Pozostaw odpowiedź smakujzycie.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *