Amaltea wygrała w Lidzbarku
Ser kozi Amaltea, Włodzimierza Przyjemskiego – to najlepszy ser Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim.
Jak podało biuro festiwalu, przyznano także:
I miejsce w kategorii „inne wyroby z mleka” : dla Ritty wędzonej Bożeny i Daniela Sokołowskich,
I miejsce w kategorii „sery świeże i twarogowe” : dla Pasty koziej Jolanty i Pawła Pazdrowskich,
a I miejsce w kategorii „sery podpuszczkowe dojrzewające”, otrzymał Ser Samiego, Lucyny i Sylwestra Wańczyków.
Nagrody przyznano w sobotę 8 czerwca, podczas trzeciej edycji festiwalu. Oprócz konkursu, odbyło się także sympozjum serowarskie, skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów tradycyjnych, warsztaty smaku, spotkania oraz kiermasz serów . Festiwal organizował samorząd miasta Lidzbark Warmiński. Więcej na stronie www.czasnaser.pl