Polska kuchnia będzie na Fête de la Gastronomie
„Renesans polskiej kuchni” – pod taką nazwą Instytut Polski w Paryżu promuje nasze kulinaria podczas Fête de la Gastronomie – jednej z największych imprez kulinarnych we Francji. Francuska kulinarna feta odbywa się w całym kraju od 20 do 22 września. W tym roku po raz pierwszy organizatorzy postanowili dać możliwość placówkom dyplomatycznym, zaprezentowania ich bogactwa kulinarnego.
Z tego skorzystał Instytut Polski w Paryżu, który postanowił zaprosić do współpracy Aleksandra Barona, szefa kuchni warszawskiej restauracji Solec , który opowiedział smakujzycie.pl, co zamierza zaserwować.
To będzie polska kuchnia w nowej odsłonie , choć inspirowana tradycjami, powiedziała smakujzycie.pl wicedyrektor Instytutu Małgorzata Łatkiewicz- Pawlak . Chodzi o to, by nie kojarzyła się tak siermiężnie, dodaje wicedyrektor. O polskiej kuchni opowie także prof. Jarosław Dumanowski z Uniwerstytetu M.Kopernika w Toruniu, ekspert w zakresie historii sztuki kulinarnej i wyżywienia. Jest jednym z inicjatorów edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria i jednym z pionierów polskiej gastronomii historycznej.
Polska prezentacja będzie składała się z dwóch kulinarnych odsłon. 20 września – lunch prasowy w Ambasadzie Polskiej w Paryżu . Następnego dnia , 21 września , w jednej z paryskich restauracji odbędzie się „kolacja odkrywców” . To otwarta kolacja , za którą trzeba zapłacić 37 euro ( wraz z alkoholem). Kto chciałby spróbować , szczegóły może znaleźć tutaj: http://www.institutpolonais.fr/#/event/892
A tutaj http://polona.pl , można oglądać prawdziwe skarby kulinarne naszej literatury.
Przejżyście i ciekawie opisane. Dobrze się czyta.
Dziękuję!