Warning: get_current_user() has been disabled for security reasons in /home/klient.dhosting.pl/smakujzycie/smakujzycie.pl/public_html/wp-content/plugins/advanced-nocaptcha-recaptcha/freemius/includes/class-fs-logger.php on line 89
Octy i kiełbasa podbiły Gruczno 2015 | Smakuj Życie

Octy i kiełbasa podbiły Gruczno 2015

1-DSC_0098Zestaw octów Józefa Siadaka z Lubicza Dolnego oraz Kiełbasa Krzyżacka Gminnej Spółdzielni SCh w Pruszczu Pomorskim, to tegoroczni zwycięzcy – laureaci dwóch Grand Prix Festiwalu Smaku w Grucznie .  Festiwal zorganizowano w tym roku po raz dziesiąty a do konkursu na Smak Roku startowały 62 produkty. Jak się dowiedziało smakujzycie.pl , emocjonujące była przyznawanie  Grand Prix  w gronie tzw. jury profesjonalnego. Octy Józefa Siadaka, które ostatecznie wygrały, mocno rywalizowały z Kwasem Miodowym Agnieszki Zamojskiej z Bydgoszczy. W rezultacie zwyciężył głos przewodniczącego jury.

1-DSC_0071

 

Ostatecznie Kwas Miodowy zamiast Grand Prix , dostał Smak Roku w kategorii „inne produkty spożywcze”. I dalej, Smaki Roku dostały:1-DSC_0042

– Kabanosy z dziczyzny Jana Myśliwca ze Śliwic ( przetwory mięsne i wędliny)

– Zestaw Octów Jana Siadaka z Lubicza Dolnego (przetwory warzywne i owocowe)

– Chleb Żytni bez drożdży piekarni Stan-Mar z Czarża (wyroby piekarskie i cukiernicze)

– nie przyznano w kategorii „przetwory z ryb”

– Ser Pielgrzym państwa B. J. Adamczyk z Kosowa (przetwory z mleka)

– Kapuśniak z Jajkiem Renaty Osojca z Topolna ( potrawy)

 

Jury profesjonalne: Piotr Przybyło ( browar Amber), Artur Moroz (szef kuchni), Hieronim Błażejak (mistrz w sztuce komponowania nalewek domowych ), Marek Gąsiorowski (convivium Slow Food Wielkopolska), Marek Szczygielski ( Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy), prof. Jarosław Dumanowski ( znawca staropolskich kulinariów, Uniwersytet M.Kopernika w Toruniu).1-DSC_0061

 

Drugie Grand Prix przyznało tzw. jury VIP . Dostała je Kiełbasa Krzyżacka Gminnej Spółdzielni SCh w Pruszczu Pomorskim. Jury VIP obradowało w składzie:  Elżbieta Rusielewicz ( wicewojewoda kujawsko-pomorski), Maciej Figas (dyrektor opery Nova w Bydgoszczy), senator PO Andrzej Kobiak, Agnieszka Romanowicz ( Gazeta Pomorska), Wiesław Karpusiewicz ( Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły).

Jury VIP przyznało też 3 wyróżnienia :1-DSC_0001

– Ser z Kozieradką z mleka niepasteryzowanego państwa B.J. Adamczyk z Kosowa

– Soczysty Chleb Pełnoziarnisty Gminnej Spółdzielni SCh w Świeciu

– Dżem z Porzeczki ze świeżą i wędzoną papryką firmy Miód-Malina1-DSC_0004

 

Zdaniem jednego ze współorganizatorów festiwalu Jarosława Pająkowskiego z convivium Slow Food Gruczno, tegorocznym odkryciem są produkty które pojawiły się w kategorii „inne produkty spożywcze”. Dwa produkty z tej kategorii dostały wyróżnienia od profesjonalnego jury. Jak podkreśla Pająkowski, to pokazuje, że coraz szersza jest świadomość tego, jak ważna jest jakość samego produktu wyjściowego, poprawił się także – jego zdaniem – poziom wytwórców. Miłą niespodzianką jest także fakt – dodaje Pająkowski- że zaledwie kilkanaście kilometrów od Gruczna funkcjonuje winnica, której wina zostały zauważone przez jury. Wyróżnienia jury profesjonalnego dostały:

–  Ser z Kozieradką z mleka niepasteryzowanego państwa B.J. Adamczyk z Kosowa

– Zestaw Konfitur Cytrynowych z dodatkami Bogusławy Szubert

– wina z winnicy Przy Talerzyku państwa A.W. Janasińskich z Topolna

– Olej z Ostropestu Firmy SemCo Krystyny Just

1-DSC_0030

Nowością tegoroczną był konkurs na Smak Roku Ziemi Kociewskiej. Dostał go Pasztet Kociewski z ziarnami Gminnej Spółdzielni SCh w Pruszczu Pomorskim.  W tym konkursie oceniali: starostwa świecki Franciszek Koszowski, proboszcz parafii Gruczno Franciszek Kamecki oraz krytyk kulinarny Artur Michna.

 

 

 

 

One Comment

  1. Jury nieprofesjonalne
    26 sierpnia 2015 at 15:04 · Odpowiedz

    Kiełbasa krzyżacka to jakiś żart. Nie różni się niczym od marketowych padlin. Szkoda, ze nie została opublikowana etykieta…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *