Warning: get_current_user() has been disabled for security reasons in /home/klient.dhosting.pl/smakujzycie/smakujzycie.pl/public_html/wp-content/plugins/advanced-nocaptcha-recaptcha/freemius/includes/class-fs-logger.php on line 89
Azory …kulinarnie | Smakuj Życie

Azory …kulinarnie

Skaliste portugalskie wysepki, nie są turystyczną mekką, tak jak pobliskie Wyspy Kanaryjskie, a jedzenie zdominowane jest przez skarby morza. Adriana Bąkowska , która była tam niedawno, opowiada o azorskich potrawach dla smakujzycie.pl . 

 

Azory,CracasCracas – to azorski rarytas dla najbardziej zdeterminowanych fanów owoców morza. Te dziwaczne „brzydale” odłupuje się od skał i gotuje w morskiej wodzie. Następnie serwuje się razem ze specjalnym metalowym haczykiem, którym z dziurek wydłubuje się mięso. Szanujący się Azorczycy wypijają jeszcze to, co zostaje we wgłębieniach… To niewątpliwie przysmak nie dla każdego, bardzo intensywnie trącą morzem.

 

 

Azory, LapasLapas – to z kolei skorupiak znacznie bardziej przyjazny początkującym amatorom owoców morza.  Świeże lapas serwuje się zazwyczaj lekko podsmażane na maśle i czosnku. Można je znaleźć na Maderze i na Azorach – prawdziwy przysmak i obowiązkowy punkt kulinarnej turystyki.

 

 

Azory, ośmiornicaOśmiornica – przysmak serwowany w różnej formie w całej Portugalii. Grillowany, gotowany, jako sałatka z pietruszką/kolendrą i octem… pycha! Na Azorach zazwyczaj grillowany z cebulką. Zdarza się, że ośmiornica mimo wielogodzinnego gotowania, smakuje nieco gumowato – sekretem jest podobno porządne zamrożenie świeżego głowonoga przed ugotowaniem.

 

 

Telha de mariscoTalha de marisco, czyli dachówka z owocami morza – prawdziwy azorski przysmak.  Mieszanka krewetek i omułków zalana sosem śmietanowym z pikantnymi przyprawami (na kontynencie Portugalczycy raczej unikają używania w kuchni ostrych przypraw, tu – wręcz przeciwnie) i zapieczone w glinianej wydrążonej cegle. Podawane z ryżem.

 

 

 

Azory, Morcela i kiełbaskiMorcela – rodzaj portugalskiej kaszanki, wyrabiana z wieprzowej krwi, często z dodatkiem ryżu, kawałków mięsa, przypraw itp. W Portugalii istnieją różne jej rodzaje zależnie od regionu. Ta na Azorach ma nietypowy dodatek – cynamon.

 

 

 

 

Azory, szaszłyk wołowySzaszłyk – azorska wołowina słynie z fenomenalnej jakości – mówi się nawet, z na tym czystym i wiecznie zielonym portugalskim archipelagu, żyją najszczęśliwsze krowy na świecie, nic więc dziwnego, że mięso i wyroby mleczne zachwycają smakiem. Szaszłyki są grillowane bez żadnych dodatków, jedyne ze szczyptą soli. Zazwyczaj są podawane krwiste, tylko lekko muśnięte żarem. Mięso jest nieprawdopodobnie miękkie, a konsystencją przypomina pianki Marshmallow.

 

 

Azory  słyną też ze świetnych serów i twarogów z krowiego mleka. Oprócz tradycyjnych, wyrabia się tam między innymi pikantne sery z dodatkiem ostrej papryczki.

Adriana Bąkowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *