Azory …kulinarnie
Skaliste portugalskie wysepki, nie są turystyczną mekką, tak jak pobliskie Wyspy Kanaryjskie, a jedzenie zdominowane jest przez skarby morza. Adriana Bąkowska , która była tam niedawno, opowiada o azorskich potrawach dla smakujzycie.pl .
Cracas – to azorski rarytas dla najbardziej zdeterminowanych fanów owoców morza. Te dziwaczne „brzydale” odłupuje się od skał i gotuje w morskiej wodzie. Następnie serwuje się razem ze specjalnym metalowym haczykiem, którym z dziurek wydłubuje się mięso. Szanujący się Azorczycy wypijają jeszcze to, co zostaje we wgłębieniach… To niewątpliwie przysmak nie dla każdego, bardzo intensywnie trącą morzem.
Lapas – to z kolei skorupiak znacznie bardziej przyjazny początkującym amatorom owoców morza. Świeże lapas serwuje się zazwyczaj lekko podsmażane na maśle i czosnku. Można je znaleźć na Maderze i na Azorach – prawdziwy przysmak i obowiązkowy punkt kulinarnej turystyki.
Ośmiornica – przysmak serwowany w różnej formie w całej Portugalii. Grillowany, gotowany, jako sałatka z pietruszką/kolendrą i octem… pycha! Na Azorach zazwyczaj grillowany z cebulką. Zdarza się, że ośmiornica mimo wielogodzinnego gotowania, smakuje nieco gumowato – sekretem jest podobno porządne zamrożenie świeżego głowonoga przed ugotowaniem.
Talha de marisco, czyli dachówka z owocami morza – prawdziwy azorski przysmak. Mieszanka krewetek i omułków zalana sosem śmietanowym z pikantnymi przyprawami (na kontynencie Portugalczycy raczej unikają używania w kuchni ostrych przypraw, tu – wręcz przeciwnie) i zapieczone w glinianej wydrążonej cegle. Podawane z ryżem.
Morcela – rodzaj portugalskiej kaszanki, wyrabiana z wieprzowej krwi, często z dodatkiem ryżu, kawałków mięsa, przypraw itp. W Portugalii istnieją różne jej rodzaje zależnie od regionu. Ta na Azorach ma nietypowy dodatek – cynamon.
Szaszłyk – azorska wołowina słynie z fenomenalnej jakości – mówi się nawet, z na tym czystym i wiecznie zielonym portugalskim archipelagu, żyją najszczęśliwsze krowy na świecie, nic więc dziwnego, że mięso i wyroby mleczne zachwycają smakiem. Szaszłyki są grillowane bez żadnych dodatków, jedyne ze szczyptą soli. Zazwyczaj są podawane krwiste, tylko lekko muśnięte żarem. Mięso jest nieprawdopodobnie miękkie, a konsystencją przypomina pianki Marshmallow.
Azory słyną też ze świetnych serów i twarogów z krowiego mleka. Oprócz tradycyjnych, wyrabia się tam między innymi pikantne sery z dodatkiem ostrej papryczki.
Adriana Bąkowska