Ten ser znany był podobno już Wikingom. Mese, zrobiony z serwatki mleka koziego, to właściwie nie ser, a bardziej smarowidło. Nie serwuje się go z winem, a najczęściej z cienkim chlebem wyglądającym jak placki pita i popija mlekiem. Szwedzkie dzieci, […]
Botarga to suszona ikra. Może być przede wszystkim z tuńczyka (bottarga di tonno), może być z cefala morskiego (bottarga di muggine ) . Podobno można ją robić także z miecznika. Zwana jest także kawiorem Morza Śródziemnego. Sprzedawana jest albo […]
Piękne wrześniowe popołudnie. Powietrze przesycone aromatem wędzonej śliwki. Wdrapujemy się na zielone wzgórza Kobyłczyny w okolicach Ujanowic, a pani Irena Szewczyk pokazuje nam wiekowe suszarnie śliwek i 50-letnie węgierkowe sady. Śliwka Suska Sechlońska, która europejskie Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), […]
Odkrycie z Tyrolu po włoskiej stronie: tradycyjny tyrolski „schüttelbrot”, czyli okrągły chlebek, ni to czerstwy ni to świeży. Pyszny do oliwy i reszty , czyli tego co sobie można do oliwy wymyślić ( włoska szynka i grilowane warzywa na […]
Przy maśle, ważne jest to co małe i lokalne. Bo mała mleczarnia skupuje od miejscowego rolnika świeże mleko i od razu może przystąpić do jego wirowania. Bo mleko nie musi stać w lodówce przed przerobem. Bo nie musi być za […]
Wpadłam do domu i rzuciłam się do szafki z herbatą . Co jest na etykiecie? Czy jest tam informacja o tym z jakiego „ogrodu” herbata pochodzi ? A może chociaż informacja o czasie parzenia okaże się ta właściwa, i […]