Warning: get_current_user() has been disabled for security reasons in /home/klient.dhosting.pl/smakujzycie/smakujzycie.pl/public_html/wp-content/plugins/advanced-nocaptcha-recaptcha/freemius/includes/class-fs-logger.php on line 89
Akademia | Smakuj Życie

Akademia - Wszystkie wpisy

Mese – rzecz o szwedzkich serach

Ten ser znany był podobno już Wikingom. Mese, zrobiony z serwatki mleka koziego, to właściwie nie ser, a bardziej smarowidło. Nie serwuje się go z winem, a najczęściej z cienkim chlebem wyglądającym jak placki pita i popija mlekiem. Szwedzkie dzieci, […]

Botarga

  Botarga to suszona ikra. Może być przede wszystkim z tuńczyka (bottarga di tonno), może być z cefala morskiego (bottarga di muggine ) . Podobno można ją robić także z miecznika.  Zwana jest także kawiorem Morza Śródziemnego. Sprzedawana jest albo […]

Nie tylko oscypek …czyli o co chodzi z europejskimi oznaczeniami regionalnych polskich smakołyków

  Piękne wrześniowe popołudnie. Powietrze przesycone aromatem wędzonej śliwki. Wdrapujemy się na zielone wzgórza Kobyłczyny w okolicach Ujanowic, a pani Irena Szewczyk pokazuje nam wiekowe suszarnie śliwek i 50-letnie  węgierkowe sady.  Śliwka Suska Sechlońska, która europejskie Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), […]

Schüttelbrot

  Odkrycie z Tyrolu po włoskiej stronie:  tradycyjny tyrolski „schüttelbrot”, czyli okrągły chlebek, ni to czerstwy ni to świeży. Pyszny do oliwy i reszty , czyli tego co sobie można do oliwy wymyślić ( włoska szynka i grilowane warzywa na […]

Kiedy masło jest masłem

Przy maśle, ważne jest to co małe i lokalne. Bo mała mleczarnia skupuje od miejscowego rolnika świeże mleko i od razu może przystąpić do jego wirowania. Bo mleko nie musi stać w lodówce przed przerobem. Bo nie musi być za […]

Zaczarowana herbata

  Wpadłam do domu i rzuciłam się do szafki z herbatą . Co jest na etykiecie? Czy jest tam informacja o tym z jakiego „ogrodu” herbata pochodzi ? A może chociaż informacja o czasie parzenia okaże się ta właściwa, i […]

1 2 3