Po półtora roku działalności, domowi kucharze Eataway nakarmili 5.000 osób. W serwisie zarejestrowało się prawie 500 domowych kucharzy z różnych państw – w większości z Polski. Odbyło się prawie 1.000 przyjęć od Krakowa przez Warszawę po Tallin, Pragę i Bratysławę […]
smakujzycie.pl: Jakie znaczenie miały ryby w dawnej polskiej kuchni? Prof. Jarosław Dumanowski: Ogromne, wręcz podstawowe, przynajmniej przez dużą część roku. Wynikało to (bo już niestety nie wynika) z surowego i katolickiego, częstego i długiego postu. Były to prawie wyłącznie ryby […]
Gdy Jarosław Iwaszkiewicz zabrał ekipę filmową „Panien z Wilka” do domu, który był pierwowzorem tego magicznego opowiadania, żal było patrzeć. Budynek, znajdujący się w okolicach Łodzi, był wtedy własnością PGR-u. Już nie można było tam kręcić. Podupadał. Ale Iwaszkiewicz pojechał […]
Wielka gala za nami, została żółta książeczka. Jest już druga polska edycja przewodnika po naszych restauracjach i hotelach, ale przede wszystkim przewodnika po miejscach i produktach regionalnych. Świetnie, że już drugi rok z rzędu, Gault&Millau znalazło w swojej polskiej odsłonie […]
Niebo „w ustach”, a nie „w gębie” – mówi mi językoznawca prof. Jerzy Bralczyk. W tym materiale także o tym, dlaczego olej był odkryciem dla szefowej kuchni Agaty Wojdy i o tym, że wielu – jak twierdzi szef kuchni Kamil […]
Dlaczego po wizycie w Japonii podróżnik Andrzej Lisowski nie mógł jeść sushi, dlaczego wokalista Andrzej Sikorowski nie pija w Krakowie retsiny oraz… co to jest kuchnia ochweśnicka i czym się różni opsypunka od posypki…. Nasze małe kulinarne ojczyzny POSŁUCHAJ wyemitowano […]