„Smakujzycie” powstało dla tych, którzy lubią jeść pyszne rzeczy i potrafią się zachwycić tym, co wokół nas.
Smak towarzyszy nam przez całe życie. Kulinarny, potrafi dostarczyć niezapomnianych doznań, a jedzenie łączy ludzi. Oprócz kulinariów, które będą regularnie powracać, znajdziesz tu historie o różnych sferach, które się z jedzeniem łączą…. na pograniczu kultury , tradycji i ludzkich relacji. Łapiąc to, co zasługuje na „zatrzymanie w kadrze” , odbiegniemy czasem od kulinariów dość daleko, opisując ciekawe miejsca i to, jak patrzą na jedzenie inni.
Pyszne produkty są w zasięgu ręki. Zwłaszcza, że Polska to kraj setek małych gospodarstw z których wiele wytwarza fantastyczne rzeczy. Smakowanie ich pozwala zrozumieć różnicę między wyrobem masowym a tym, za którym stoi konkretny człowiek. Trzeba to tylko odkryć. Szczególnie, że to odkrywanie pozwoli przetrwać drobnym producentom. Ta strona nie jest jednak przez nich w żaden sposób sponsorowana, nie służy do promocji, ani pośrednictwa. Jest wyłącznie recenzją tego, co według autorki pyszne i godne polecenia. W dobie zalewu naszych sklepów przez produkty „jedzeniopodobne”, obok recenzji restauracji, czy książek kulinarnych, coraz ważniejsza staje się wiedza o tym, gdzie kupić pyszne, zdrowe rzeczy drobnych producentów i jak je identyfikować. W zakładce PRODUKTY , można więc znaleźć to, co smakuje prowadzącej tę stronę a lista owa, nie jest przez nikogo sponsorowana. Powstaje na zasadzie recenzji kulinarnej ale także z inspiracji filozofią ruchu Slow Food – skracania drogi od producenta do konsumenta. Dlatego można się z niej dowiedzieć także więcej o producencie; gdzie się znajduje, co sam deklaruje w sprawie swego przykładowego miodu albo sera. Dziś najważniejsze jest bowiem moim zdaniem to, kto stoi za tym, co jemy. Nie sposób wszystkiego w jedzeniu zbadać i ocenić, bo trzeba byłoby jeździć z przenośnym laboratorium. Ale można zaufać temu, kto produkuje. Mam nadzieję, że te opinie pomogą w kulinarnych podróżach po Polsce.
AKADEMIA , to miejsce na odrobinę wiedzy kulinarnej. Bo jeśli jadąc do Włoch, będziesz wiedzieć co to jest botarga, twoje doznania smakowe mogą być dużo bogatsze.
Dziennikarstwo to dla mnie: fascynujący temat, dźwięk, obraz i tekst. Więc różne będą narzędzia do opowiadania. I choć nie wszystkie z tych narzędzi opowiadania opanowałam w sposób idealny, a ręka czasem drży trzymając małą kamerę, to mam nadzieję że opowiadanie będzie ciekawe. Do różnych opowiadań pasują różne narzędzia; czasem lepsze jest samo zdjęcie, a czasem wystarczy dźwięk czyjegoś głosu. Film też bywa niezastąpiony.
smakujzycie.pl , jest stroną autorską, ale otwartą na współpracę. Jeśli zafascynowało cię coś, co ma związek z kulinariami, opowiedz, napisz.
Strona zawiera materiały dziennikarskie, chronione przez prawo autorskie. Cytowanie, wymaga podania źródła.
Wszystkie inne materiały, przede wszystkim reklamowe, są czytelnie oddzielone.
Koncepcja i prowadzenie: Dorota Nygren – dziennikarka, obecnie – Polskiego Radia SA. Członkini Slow Food Polska, convivium warszawskiego (Convivium Varsavia).
Filmy także na kanale : https://www.youtube.com/channel/UC22f-z1-AIHuthHYqTxvdHg