Werdykt jury na festiwalu „Czas dobrego sera” w Sandomierzu: Grand Prix dla Wojciecha i Hanny Komperdów za Oscypka. Sylwek Wańczyk wygrał w kategorii serów świeżych, swoim serem „Sudecki Kamyk”. To krowi ser, w naturalnej węglowej otoczce z białą pleśnią. W kategorii serów długo dojrzewających zwyciężyły […]
W ubiegłym roku wygrał Sękacz z Suwałk, a co w tym? W Grucznie, uroczym zakątku Doliny Dolnej Wisły, o kulinarny laur Festiwalu Smaku czyli Grand Prix, rywalizują w kilku kategoriach. Przyjeżdżają regionalni producenci z całej Polski. To co kiedyś zaczęło […]
Zawędrowałam na Urban Market. Niby Warszawa, ale jakiś inny świat. W centrum ale w nieco ukrytej bocznej uliczce, wchodzisz na wewnętrzne podwórko i przestajesz czuć sztywny uniform stolicy . Tłum kolorowych ludzi, dzieci, psy, muzyka na żywo ..no i stoiska […]
Małe szklane naczynie ze szklaną kopulastą pokrywką, wygląda tajemniczo. Kelner odkrywa zawartość, a nad stołem unosi się zapach pieczonego ziemniaka. Przed oczami staje mi polna droga i ciągnące się wzdłuż niej pola ziemniaczane. Powietrze wypełnia dobrze znany zapach wiejskich […]
Niedawno hiszpańska restauracja została okrzyknięta najlepszą na świecie, czy Pan lubi hiszpańską kuchnię? Tak. Nie chodzi tutaj o jakieś konkretne potrawy, ale raczej o cały entourage i towarzyszącą temu kulturę kulinarną ; wyjście do tapas baru, specyfikę życia towarzyskiego zaczynającego […]