Dla jednych ten kulinarny werdykt jest sprawą życia i śmierci, inni wiedzą że otrzymanie wyróżnienia jest poza ich zasięgiem. Jeszcze inni, traktują to z przymrużeniem oka. Jakkolwiek by spojrzeć na przewodnik po restauracjach świata firmy Michelin, to przyznawane w nim dorocznie wyróżnienia a przede wszystkim „gwiazdki”, są […]
W Polsce pszczelarstwem zajmują się przede wszystkim pasjonaci. Niewielkie pasieki są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a najlepsze miody sprzedawane na targach, kiermaszach czy festynach. To z jednej strony dobre, bo gdy już zobaczymy miód na którym widnieje dokładna nazwa […]
Wpadli na to, że żeby z drożdży zrobić pasztet i zwyciężyli. Uczniowie z Ropczyc na Podkarpaciu robili wprawdzie także inne potrawy w konkursie „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, ale to pasztet drożdżowy, frapował członków jury. 16 grudnia 2012 w warszawskiej […]
Sery zagrodowe królowały na sandomierskim rynku podczas drugiej edycji festiwalu „Czas Dobrego Sera”, organizowanego przez Slow Food Polska w maju 2012 roku. Głównym triumfatorem okazał się „Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej. To […]
Każdy ma prawo do smacznego jedzenia – przypominał Carlo Petrini na sandomierskim zamku, podczas spotkania w maju 2012 roku, z polskimi członkami Slow Food. To właśnie podczas bezpośredniego spotkania, można przekonać się o charyzmie szefa Slow Food, którego idea, by […]