Arkasy, blemasy … i dlaczego rydza nie ma w rydzowym oleju
Niebo „w ustach”, a nie „w gębie” – mówi mi językoznawca prof. Jerzy Bralczyk. W tym materiale także o tym, dlaczego olej był odkryciem dla szefowej kuchni Agaty Wojdy i o tym, że wielu – jak twierdzi szef kuchni Kamil Mateńka – boi się słowa „grasica”. No i jeszcze rydz, który jest istotnie lepszy…. niż nic, tyle że w oleju. Z udziałem m.in : szefa kuchni Aleksandra Barona, producenta oleju Marcina Justa, szefa kuchni Witka Iwańskiego.
Co ma rydz do oleju ? POSŁUCHAJ
wyemitowano w „Lecie z Radiem” 7 września 2015
Wszystkich odcinków można wysłuchać także na stronie „Lata z Radiem”
arkas – rodzaj galaretki mlecznej, potrawa ze słodkiego mleka
Dorota Nygren (Polskie Radio)