Radio BBC 4 prezentuje co tydzień jedną pozycję ze slowfoodowej ARKI SMAKU. To program odbudowy różnorodności, stworzony przez Slow Food International w 1996r., który ma opisać i skatalogować produkty, potrawy, rośliny i zwierzęta zagrożone zanikiem i wyginięciem, z powodu produkcji […]
Gault&Millau zapowiada regionalne spotkania szefów kuchni – Gault&Millau TOUR. Są to spotkania gromadzące na jeden dzień około stu najlepszych szefów kuchni z danego regionu kraju. Mają na celu integrację środowiska oraz wykreowanie płaszczyzny wymiany wiedzy i inspiracji – podała w komunikacie Justyna […]
Atelier Amaro nadal bez gwiazdkowej konkurencji – warszawska restauracja zachowała Gwiazdkę Michelin, którą zdobyła po raz pierwszy w 2013 roku. Dwie warszawskie restauracje, Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, zostały wyróżnione symbolem Bib Gourmand. Liczba polskich restauracji uwzględnionych w przewodniku […]
Grzegorz Łapanowski zapowiada otwarcie w marcu 2015, swojego studia kulinarnego. Food Lab Studio będzie przestrzenią kulinarno – eventową. Jak podkreśla Łapanowski, projekt to zwieńczenie jego 10 letniej pracy; synteza doświadczeń i pomysłów. Grzegorz Łapanowski to juror i prowadzący program Top […]
Kuchnia+, autorski kanał tematyczny platformy nc+, „|za dbałość o lokalne polskie tradycje, które promuje w swoich programach kulinarnych”, otrzymała jedną z kilku specjalnych nagród podczas uroczystej gali Telekamery „Tele Tygodnia”. Redakcja Tele Tygodnia przyznała Specjalne Telekamery 2015, stacjom tematycznym za […]
2 lutego o godz. 21.00 na kanale Kuchnia+, warto zobaczyć film pokazany na listopadowym festiwalu Filmów Kulinarnych FoodFilmFest, ” Food Chain$, Rolnik czy niewolnik”. Współcześni niewolnicy… kiedyś były plantacje bawełny, a dziś są plantacje pomidorów. Współcześni niewolnicy to robotnicy […]