Gruczno 2016 – gouda górą!
Tytuł „Smaku Roku” na 11 festiwalu w Grucznie, zdobyła Gouda farmerska państwa Adamczyków z Kosowa.
Smaki startowały w kilku kategoriach. O tytuł „Smak Roku”, ubiegało się ponad stu producentów. Jury wybrało laureata w każdej kategorii. Tegoroczni zwycięzcy to:
polędwiczki swojskie z GS Pruszcz (przetwory mięsne i wędliny)
ser szwajcar farmerski państwa Adamczyków z Kosowa (przetwory z mleka)
pigwowiec japoński rodziny Pośledników (przetwory warzywne i owocowe)
ciasteczka owsiane z miodem z pradoliny Noteci (wyroby piekarskie i cukiernicze)
kiszone śledzie z Celtyckich Smaków (przetwory z ryb)
ruchanki z fjutem KGW Jeżewo (potrawy regionalne)
olej konopny z Semco (inne artykuły spożywcze)
pasztet z dzika w słoiku z Myśliwca (przetwory i wędliny z dziczyzny)
kurki w zalewie z Borów Tucholskich (runo leśne)
schab dojrzewający w ziołach z Rancza Słończ (Grand Prix Jury VIP)
miód lipowy Tomasza Paula (miód roku 2016)