Chałwa serowa
Czy to przystawka , czy deser ? Zdecydowanie deser. Chałwę się zagryza. Oczywiście w towarzystwie dobrego wina. Ma słodkawy , nieco orzechowy smak. Powstaje ze skarmelizowanej serwatki.
Karmelizowanie serwatki powoduje wytrącanie z niej wody. Zostają cukry mlekowe i sole mineralne . Niektórzy dodają do niej kozieradki przez co uzyskuje jeszcze bardziej orzechowy smak. Poprawia perystaltykę jelit, powoduje odbudowanie flory bakteryjnej. Oprócz zagryzania, można ją dodawać do sosów i zup, np. kminkówki czy chrzanicy.
Ser z serwatki jest dość popularny w Norwegii, nazywany jest wręcz czasem serem norweskim. Nie jest tania; kosztuje ok. 90 zł za kg. jak mi tłumaczył jeden z producentów, wynika to z faktu, że trzeba odparować ok. 30 litrów serwatki na 1 kg chałwy.
A jak chałwa serowa nazywa się po norwesku? Próbowaliśmy kiedyś w Bergen takiego „sera”. Był ciemnobrązowy i słodki w smaku. Czy to była właśnie chałwa serowa?
W Norwegii jest produkowany ser z serwatki sera koziego GJETOST ( sprzedawany także jako geitost) , a z serwatki sera krowiego – MYSOST.Pani Bożena Sokołowska („Sery Łomnickie”) produkuje chałwę serową na wzór sera skandynawskiego.