Wpadłam do domu i rzuciłam się do szafki z herbatą . Co jest na etykiecie? Czy jest tam informacja o tym z jakiego „ogrodu” herbata pochodzi ? A może chociaż informacja o czasie parzenia okaże się ta właściwa, i […]
„Renesans polskiej kuchni” – pod taką nazwą Instytut Polski w Paryżu promuje nasze kulinaria podczas Fête de la Gastronomie – jednej z największych imprez kulinarnych we Francji. Francuska kulinarna feta odbywa się w całym kraju od 20 do 22 września. […]
Co roku wybrani szefowie kuchni, zbierają się w jakimś miejscu na świecie i gotują, inspirując się lokalnymi produktami. Wokół lokalnych produktów stworzono projekt Cook it Row, promując także zrównoważony rozwój, współpracę i kreatywność. 5 edycja Cook it Row została zorganizowana w 2012 roku w […]
Skaliste portugalskie wysepki, nie są turystyczną mekką, tak jak pobliskie Wyspy Kanaryjskie, a jedzenie zdominowane jest przez skarby morza. Adriana Bąkowska , która była tam niedawno, opowiada o azorskich potrawach dla smakujzycie.pl . Cracas – to azorski rarytas dla […]
Specyfika pracy aktora nie sprzyja dobremu odżywianiu, ale z drugiej strony daje okazję poznać inne kuchnie – mówi smakujzycie.pl Robert Gonera. Danie, które najbardziej zapamiętał ? – pajda pysznego chleba z masłem i szczypiorem. Trudno mu wymieć ulubione dania […]
Parmigiano Reggiano to jeden z najznamienitszych włoskich serów . Nie wszystko parmezanem , co się nim zwie. Na oryginalnym wyrobie powinno znajdować się oznaczenie DOP („Denominazione d’Origine Protetta” ). I jeszcze jedna, nie mniej ważna sprawa; powinniśmy widzieć skórkę na boku sera […]