zrób sobie Marynowanego Łososia

łosoś 2To klasyczny szwedzki przepis na marynowanego łososia.  Gdy zobaczysz w sklepie zapakowanego próżniowo łososia ze śladami koperku, to właśnie klasyczny „gravad lax”. Ale po co kupować, skoro można bardzo prosto zrobić samemu? Potrzebna tylko świeża ryba, koperek , no i czas ( mniej więcej 24 godziny), bo tyle musi poczekać w solance, zanim go zjemy.

 

Przepis na ok. 1 kg łososia

Filet łososia ze skórą  – spory, tak by przekroić na pół i złożyć jeden na drugi

4 łyżki cukru

4 łyżki soli  (sól nie powinna być mineralna)

2 łyżeczki białego pieprzu

sporo posiekanego koperku

Najpierw powinno się wyjąć wszystkie największe ości, ale jeśli się nie wyjmie, to po prostu trzeba potem uważać. Zaczynamy od zmieszania soli, cukru i pieprzu. Mieszankę wcieramy w łososia od strony mięsa ryby. Podobnie nakładamy na tę stronę cały koperek. Następnie trzeba złożyć łososia stroną mięsną do siebie. Więc filet przekroić trzeba na pół. Składając odwrócić filet , by grubsza jednego zachodziła na chudszą drugiego. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w głębszym naczyniu – ryba odda nieco płynu.  Włożyć do lodówki i położyć na wierzchu coś ciężkiego.

Ryba ma leżeć w lodówce 1 dobę do 2-óch, najlepiej odwrócić ją co najmniej jeden raz. Juz po pierwszej dobie nadaje się do jedzenia, ale niektórzy wolą marynować dłużej.losos 1 Trzyma się w lodówce ok. 2 – 3 dni , ale trzeba zebrać z wierzchu warstwę mieszanki, inaczej będzie bardzo słony.

Mieszankę ściągamy już bezpośrednio przed pierwszym krojeniem. Ważny jest bardzo ostry nóż  ( są takie specjalne długie i cienkie do krojenia tego łososia). Kroimy po kątem cieniutkie kawałki, tak jak na zdjęciu.

Łososia marynowanego serwujemy z kawałkami cytryny i sosem musztardowym: dużą garść koperku mieszamy z łyżeczką soli i łyżką cukru. Dodajemy 1/4  szklanki słodkiej musztardy. Dodajemy bardzo powoli 3/4 szklanki dobrej oliwy o temperaturze pokojowej (inaczej sos może się zważyć) . Można dodać do smaku trochę białego pieprzu i octu winnego. Jeśli by jednak się zważył, ratunkiem powinno być kilka kropel cytryny.

Dobrze pasuje jako przystawka, ale także jako danie główne – z gotowanymi ziemniakami, jajkami i szpinakiem w dowolnej formie.

Łososia marynowanego można mrozić. Najpierw ściągamy do mrożenia mieszankę cukru i soli. Gdy będziemy go używać, dobrze kroić zanim zupełnie się rozmrozi, wtedy uzyskać można bardzo cienkie plastry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *