idealny przepis na Pierniczki

Według Oli Godwod Polaczek.  Autorki bloga „Słodkie rozmyślania” 

Można je upiec 3 miesiące wcześniej i trzymać w puszce, można je też upiec trzy dni przed Świętami i zawsze będą smaczne. Ciasto przygotowujemy na dzień przed planowanym pieczeniem:

140 g cukru pudru

60 g masła

2 jaja średniej wielkości

100 g miodu (najlepszy ciemny gryczany)

przyprawa do piernika (najlepiej zrobić samemu, a jak nie to polecam kotanyi – nie jest oszukana)

400 g mąki typu 650 (zawsze jest w Lidlu)

2 łyżki kakao (nie trzeba, ale wtedy są ciemniejsze i ładniej lukier wygląda)

1 łyżeczka sody (czasem daję mniej)

Puder, masło, jaja, miód i przyprawę do piernika mieszamy w kąpieli wodnej ( tak, żeby masa się podgrzała do ok. 50 stopni, ale jaja nie ścięły. Pozostałe sypkie składniki mieszamy i 3/4 dodajemy do ciepłej masy. Wyrabiamy mikserem, dodajemy resztę sypkich składników i wyrabiamy ciasto rekami na gładkie. Zawijamy w folie spożywczą i zostawiamy w lodówce na 24 godziny w lodówce.

Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dokładnie wałkujemy na ok 3 mm. Te większe wałkujemy ciut grubiej na ok 4-5 mm. Wycinamy dowolne kształty.

Pieczemy w temp 175 stopni przez 10 minut (ja te większe piekłam trochę dłużej – ok 13 minut)

dobrze jest wałkować na papierze do pieczenia po trochu, wtedy ciasto się nie przykleja. Po wystygnięciu smarujemy pierniczki jajkiem rozmąconym z mlekiem i zapiekamy w temp 70-80 stopni przez 10 minut. Po wystudzeniu zdobimy lukrem Ja dla wygody kupiłam sobie taki lukier w proszku Royal Icing i 5 dag tego lukru i 10 ml wody ucierałam przez 1o minut.  Można tez zrobić z białek:

25 ml białka i  9 dag dobrze przesianego cukru pudru. Ucieramy widelcem przez 20 minut. Lukier trzymam w kubku i przykrywamy mokrym ręcznikiem papierowym, żeby nie wysechł. Tutkę robię z takich foliowych koszulek do papieru. Wycinam równy kwadrat, z niego dwa trójkąty, z trójkąta składam tutkę i delikatnie odcinam końcówkę. Na raz wkładam po jednej łyżeczce lukru.

Ozdabiam.

„Słodkie rozmyślania”  (https://www.facebook.com/pages/S%C5%82odkie-rozmy%C5%9Blania/340037911023?fref=ts)

zdj. "Słodkie rozmyślania"

zdj. „Słodkie rozmyślania”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *