Chutney jesienny

 

1-DSC_0048

Coś dla osób z temperamentem, nie bojących się ostrych smaków. Ten jesienny chutney jest raczej ostry, sympatycznie piecze, rozgrzewa  i urzeka głębią zmieszanych gruszek i śliwek  z przyprawami. Idealny do dobrych wędlin i pieczeni, choć pomysłów na to , jak go wykorzystać, znajdzie się pewnie więcej. Oczywiście, najlepiej mieć specjalny miedziany garnek, ale niekoniecznie. Po zrobieniu prezentuje się nieco inaczej niż na zdjęciu, ale „przed” wygląda wspaniale.  Za to „po”, wspaniale smakuje .. .

Chutney jesienny                                                                                                                                                                                                (przepis Dominiki Krzemińskiej )

 

225 g rodzynek

450 g śliwek

450 g gruszek1-DSC_0046

Dominika Krzemińska (z prawej) , przy chutney'u....

Dominika Krzemińska (z prawej) , przy chutney’u….

225 g cebuli

500 ml octu winnego

200 g cukru

szczypta mielonego imbiru, cynamonu i goździków

skórka i sok z 1 pomarańczy

W garnku umieścić : owoce, cebulę, skórkę z pomarańczy, ocet i gotować przez 45 min. Następnie dodać cukier i przyprawy. Zagotować i przekładać do słoiczków.

(W lodówce trzyma się ok. tygodnia. Jeśli chcemy potrzymać go dłużej, trzeba pasteryzować).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *